Ruud Brood toch tevreden na nederlaag ADO tegen Emmen: 'Doorgaan met deze energie'

ADO Den Haag-trainer Ruud Brood
ADO Den Haag-trainer Ruud Brood © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft vrijdagavond in eigen huis de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Jeredy Hilterman kroonde zich met twee doelpunten voor FC Emmen tot man van de wedstrijd. 'Natuurlijk baal ik vreselijk', zegt ADO-trainer Ruud Brood na afloop. 'Maar ik ben trots op hoe mijn jongens hebben geknokt.' Door problemen met de stadionverlichting begon de wedstrijd een halfuur later dan gepland.
Ondanks dat ADO afgelopen week drie punten in mindering kreeg van de KNVB, gingen de Hagenezen speelronde 3 in de Keuken Kampioen Divisie als koploper in. De club ging in beroep tegen de straf, waardoor de puntenmindering (nog) niet is doorgevoerd. Met spits Thomas Verheydt op de bank ging de ploeg van Ruud Brood tegen de Drentenaren op zoek naar de derde overwinning op rij.
'Dat we Verheydt en Gregor Breinburg niet konden gebruiken, laat zien hoe fragiel de selectie is', reageert Brood. 'Dat soort spelers kan je altijd goed gebruiken, zeker tegen een fysiek team als FC Emmen. Maar de jongens hebben het fantastisch gedaan dus ik mag zeker niet klagen. Ik heb genoten van de energie en ben blij dat de supporters dat ook zien.'

ADO mist lengte

Net als vorige week tegen FC Volendam kwam ADO al vroeg op achterstand. Met amper tien minuten op de klok kopte Hilterman vogelvrij de openingstreffer in de touwen en zette zijn ploeg daarmee op een verdiende voorsprong. ADO had het lastig met de bezoekers die hoog druk zetten.
Op bezoek bij de palingvissers uit Volendam was aanvoerder Boy Kemper vorige week trefzeker uit een voorzet van Sem Steijn. Ook tegen Emmen zorgde het succesvolle duo voor het eerste Haagse gevaar van de wedstrijd. Ditmaal lukte het Kemper niet om de bal de juiste richting mee te geven.

De kleinste man van het veld

Dat nog voor rust de naam van topscorer Verheydt voor het eerst van de tribunes werd gescandeerd, kwam niet alleen door het feit dat het bier in het stadion op was. ADO had het zonder de balvaste spits lastig en miste in de 5-3-2 opstelling de nodige lengte.
Toch kopte de kleinste man op het veld direct na rust de gelijkmaker in het doel. Uit een puntgave voorzet van Amar Catic maakte Besuijen zijn eerste doelpunt van het seizoen. Met de in de rust ingevallen kapstokspits Verheydt binnen de lijnen, drukte ADO de Emmenaren in de tweede helft steeds meer terug richting het eigen doel.

'Ik kan wel koppen hoor'

'Ik schrok niet dat ik met het hoofd scoorde hoor', lacht Besuijen. 'Ik kan wel koppen. Ik heb hard gewerkt aan mijn explosiviteit en dat komt er nu uit. Ik merk dat ik groei. Mijn aannames worden beter en ik merk het ook aan de duels. Mijn werk wordt beloond.'
Toch kreeg ADO op slag van het Haags Kwartiertje een zware domper te verduren. FC Emmen leek uitgeblust, maar was weer springlevend door het tweede doelpunt van Hilterman. Peter van Ooijen schoot met een harde uithaal nog bijna de 1-3 achter Luuk Koopmans, maar zag zijn inzet op de bovenkant van de lat uiteenspatten.

Gedeeld koploper

Door deze 1-2 nederlaag laat ADO de kans op alleenheerschappij aan kop van de Keuken Kampioen Divisie liggen. Volgende week staat de volgende wedstrijd voor ADO op het programma. Dan is NAC Breda de tegenstander.

Scoreverloop ADO Den Haag - FC Emmen: 1-2 (0-1)

  • 10. 0-1 Hilterman
  • 47. 1-1 Besuijen
  • 73. 1-2 Hilterman
Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Kemper; Meijers; Klas; Besuijen; Seedorf (82. Boussakou); Asante (46. Verheydt); Komljenovic (31. Severina); Amofa; Steijn; Catic (82. Rottier)
Opstelling FC Emmen: Brouwer; Apau; Miguel; Veldmate; Burnet (72. Luzayadio); Vlak; Bernadou (90. Dijk); Mendes; Van Ooijen; Assehnoun (73. Scholte); Hilterman (90. Carty)
Gele kaart: Verheydt (ADO Den Haag) Scholte; Carty (FC Emmen)
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Richard Martens