Supporters voortaan betrokken bij overnamegesprekken ADO Den Haag

ADO Den Haag-supporter
ADO Den Haag-supporter © Soccrates Images
DEN HAAG - Het Haags Supporters Collectief (HSC) zegt dat hun voorzitter, Jean Paul Mallant, per direct wordt betrokken bij gesprekken met partijen die ADO Den Haag willen overnemen. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de directie van ADO en HSC, een orgaan dat meerdere supportersgroeperingen vertegenwoordigt.
De ADO-fans hadden in een statement ook gevraagd of de directie van ADO kon opstappen. Omdat directieleden Gert-Jan Bunt en Jachin Wildemans per 1 september vertrekken, zou vanaf dat moment alleen interim-directeur Edwin Reijntjes er nog zitten. HSC zegt na het gesprek dat als hij ook het veld moet ruimen, dat een eventuele overgang zou vertragen. Een zetel voor de supporters aan de onderhandelingstafel is daarom het geboden alternatief.
Een andere toezegging is dat de Haagse aandeelhouder HFC haar aandeel afstaat. Het orgaan is ooit in het leven geroepen om de clubcultuur te bewaken. Het gaat nu op een aangepaste manier in samenspraak met de Chinese grootaandeelhouder en supporters verder. De andere Haagse aandeelhouder, Stichting Toekomst ADO (STA), wordt bij een eventuele overname opgeheven.
HFC is een gesloten vereniging en je kan alleen op voorspraak van de andere leden lid worden. De vereniging is houder van een bijzonder aandeel. Door het bijzondere aandeel kan niemand wijzigingen invoeren die betrekking hebben op de clubcultuur. De HFC moet het met de wijziging eens zijn. Oftewel: de HFC heeft een veto over zaken met betrekking tot clubcultuur zoals de kleuren of de naam. Daarnaast levert de HFC een lid aan de Raad van Commissarissen (RvC) van ADO. Ook heeft HFC invloed bij het overnameproces.

Eisen supporters gedeeltelijk ingewilligd

Als een eventuele overname is beklonken, wordt de raad van commissarissen aangepast. Daarnaast gaat de wekelijkse communicatie vanuit de club voorlopig in samenspraak met HSC.
Met de toezeggingen vanuit ADO Den Haag zijn veel eisen van de supporters gedeeltelijk ingewilligd. Het statement dat donderdag naar buiten kwam, was bedoeld om van de Haagse aandeelhouders af te komen en meer inspraak te krijgen.
ADO Den Haag wil nog niet reageren.
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier.