En dat is twee! Jetze Plat maakt favorietenrol waar op Paralympische Spelen: 'Ik ben zo blij'

De tweede gouden plak voor Jetze Plat, hij wordt gehuldigd na de gewonnen tijdrit
De tweede gouden plak voor Jetze Plat, hij wordt gehuldigd na de gewonnen tijdrit © ANP
VROUWENAKKER - 'We hebben nummer twee', jubelt Jetze Plat. De 30-jarige handbiker uit Vrouwenakker heeft dinsdag zijn tweede gouden medaille veroverd op de Paralympische Spelen in Tokio. In het wielrennen won Plat goud op het onderdeel tijdrit.
Plat legde de tijdrit over 24 kilometer op de Fuji International Speedway af in 37 minuten en 28 seconden. Daarmee was hij in de klasse H4 één minuut sneller dan de Oostenrijker Thomas Frühwirth. De Duitser Alexander Gritsch pakte op tweeënhalve minuut achterstand het brons.
Het is voor Plat, geboren met twee onvolgroeide benen, zijn tweede hoofdprijs in Tokio. 'Ik ben zo blij', laat hij vanuit Japan weten. 'Het ging maximaal, op naar woensdag!' Dan gaat Plat op voor zijn derde gouden medaille in de wegwedstrijd wielrennen.

Goud, goud en nog eens goud

Zondag schreef hij de triatlon al op zijn naam. Jetze Plat is in Tokio topfavoriet voor drie gouden medailles. Vijf jaar geleden, in het Braziliaanse Rio de Janeiro, kwam Plat thuis met goud op de triatlon en brons in de wegwedstrijd.