ZZ Leiden blijft na bizarre ontknoping in race voor Champions League

ZZ Leiden-coach Geert Hammink tijdens time-out
ZZ Leiden-coach Geert Hammink tijdens time-out © Orange Pictures
LEIDEN - De basketballers van ZZ Leiden hebben na een miraculeuze 76-74 overwinning op het Belgische Belfius Mons-Hainaut nog altijd zicht op deelname aan de Champions League. Het beslissende punt tegen de Belgen werd pas in het eindsignaal gemaakt.
De kampioen van Nederland en de nummer 2 van België gingen lange tijd zij aan zij als het gaat om de score. Na het eerste kwart was het 21-21. In het tweede kwart liepen de Leidenaren mede dankzij een aantal goede scores van Asbjørn Midtgaarduit tot een 29-22 voorsprong. Maar de Belgen kwam terug en bogen de achterstand om naar een 38-39 voorsprong bij rust.
Na de pauze leek het alsof de Leidenaren in slaap gesukkeld waren. Dat gold zeker niet voor de Belgische tegenstanders die doorstoomden naar een 40-50 voorsprong. De Leidenaren herpakten zich enigszins, maar konden niet voorkomen dat de Belgen aan het einde van het derde kwart nog altijd op voorsprong stonden, 52-59.

Bloedstollende slotfase

De ontknoping was meesterlijk van de kant van Leiden. Een heel sterke fase in het vierde kwart werd beloond met een 72-72 gelijke stand met nog anderhalve minuut te spelen. Nadat Leiden verzuimde vanaf de vrije worp-lijn de wedstrijd definitief te beslissen, kwam het aan op de laatste 2 seconden van de wedstrijd. De stand was op dat moment gelijk 74-74 en Leiden mocht de bal uitnemen halverwege de speelhelft van Belfius Mons-Hainaut. Worthy de Jong kreeg de bal en schoot in het eindsignaal raak (76-74).
Woensdag neemt Leiden het op tegen Tsmoki Minsk uit Wit Rusland. Mocht deze wedstrijd ook gewonnen worden dan heeft Leiden vrijdag nog één overwinning nodig voor plaatsing in de Champions League.