Woede ADO-supporters voorlopig geluwd na spoedoverleg met top van de club

Supporters ADO Den Haag
Supporters ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - Het dreigende conflict tussen de supporters van ADO Den Haag met de leiding van de club lijkt vooralsnog met een sisser te zijn afgelopen. Woensdag eiste het Haags Supporters Collectief (HSC) nog dat de directie, de Raad van Commissarissen en de aan de club gelieerde Stichting Toekomst ADO met vrijwel onmiddellijke ingang zouden opstappen. Donderdagmiddag hebben de partijen een spoedoverleg gehad. Het ging er stevig aan toe, maar ook kreeg de ADO-aanhang te horen dat de beoogde overname van de club de 'finale fase' ingaat.
De 'zittende macht', zoals het HSC dat noemt, ziet daarom geen aanleiding om te vertrekken. HSC-voorzitter Jean Paul Mallant heeft zelfs zo veel vertrouwen in de goede afloop, dat hij vindt dat zijn taak er hiermee zo ongeveer wel opzit.
Om die reden maakte hij donderdag aan het begin van de avond zijn vertrek bekend. Bij dit besluit speelde ook iets anders: 'De afgelopen maanden heeft veel energie gekost', geeft Mallant als reactie. 'De club mag het nu gaan afmaken qua overname'.

Officiële stichting

Bij het HSC zijn de belangrijkste supportersgroepen aangesloten. Zij nemen hun rol zo serieus, dat kort geleden een officiële stichting is opgericht. Mallant behoort tot de initiatiefnemers en toonde zich meteen bereid om het voorzitterschap voor zijn rekening te nemen.
Zijn vertrek komt dan ook nogal onverwacht en doet haast vermoeden dat er meer aan de hand is. 'Nee, zeker niet', antwoordt Mallant op de vraag of hij misschien boos of teleurgesteld is over de gang van zaken. Zijn beslissing doet naar eigen zeggen bovendien geen enkele afbreuk aan zijn liefde voor ADO. 'De club moet gered worden', laat Mallant nog steeds met volle overtuiging weten.

Haagsche Bluf

Jacco van Leeuwen, de voorzitter van de supportersgroep Haagsche Bluf, kan zich de afweging van Mallant goed voorstellen. 'Ik heb dagelijks contact met Jean Paul', vertelt hij. 'Dit werk vreet onwijs veel energie. Je bent er continu mee bezig, de hele dag gaat de telefoon. Ook mij kost het vrij veel tijd en stress, dat kan ik je wel vertellen. Als ik morgen zou horen dat de club gered is, denk ik dat ik meteen daarna eerst even vijf dagen lang mijn ogen sluit om uit te rusten. Je staat ermee op, en je gaat ermee naar bed'.
Van Leeuwen was donderdagmiddag aanwezig bij het spoedoverleg met vertegenwoordigers van onder meer de Raad van Commissarissen, de Stichting Toekomst ADO en de vereniging HFC ADO Den Haag. De supporters hebben van hun hart geen moordkuil gemaakt, verzekert Van Leeuwen. 'Maar het was net het Afghanistan-debat: er klonken heel veel sorry's', zegt hij. 'Ook was het net als die uitdrukking: we nemen een glas, we doen een plas en alles blijft zoals het was'.

'Alles blijft zoals het was'

De supporters nemen het de directie, Raad van Commissarissen en andere betrokkenen kwalijk dat ADO in de gevarenzone terecht is gekomen. Niet alleen dreigt het faillissement, ook bestaat de kans dat de KNVB medio volgende maand de voetballicentie intrekt wanneer de begroting dan nog altijd niet in orde is. Als 'strafmaatregel' zijn alvast zes competitiepunten ingenomen.
Eveneens donderdag is ADO-directeur Edwin Reijntjes naar Zeist afgereisd om bij de KNVB bezwaar aan te tekenen tegen deze puntenaftrek. Over twee weken zal uitspraak worden gedaan. De supporters zijn boos en maken zich grote zorgen. 'We staan voor schut, we zijn het lachertje van Nederland', luidde het statement dat het Haags Supporters Collectief woensdag naar buiten bracht.
Om in financiële zin weer gezond te worden, is het noodzakelijk dat ADO zo snel mogelijk wordt overgenomen van de Chinese eigenaar United Vansen Sports. Hoewel er vanaf begin dit jaar met tal van kandidaten gesprekken zijn gevoerd, is het nog altijd niet gelukt om met een van hen tot een akkoord te komen.

Harde voorwaarde

Een belangrijke kanshebber is de investeringsgroep van de Haagse vastgoedondernemer en woningverhuurder Jeroen Lentze met oud-speler Martin Jol. Zij stellen als harde voorwaarde dat de gemeente Den Haag het stadion en de bijbehorende parkeerterreinen aan hen verkoopt. Om van het complex de prijs te kunnen bepalen, zal vrijdag een eerste taxatie plaatshebben.
De Groep Lentze/Jol deed al een bod van in totaal tien miljoen euro, maar koppelde hier een ultimatum aan: de gemeente moest er uiterlijk vorige week vrijdag in de loop van de middag mee instemmen. Dat is niet gebeurd. Om die reden voelen Lentze en Jol zich niet meer gehouden aan de bieding die ze hebben gedaan. Wel zijn ze nog altijd geïnteresseerd in het overnemen van de club.

Petitie voor de gemeenteraad

Ook het Haags Supporters Collectief wil dat de gemeente het stadion verkoopt, omdat dit de snelheid van de overname bevordert. Een petitie met meer dan 4700 handtekeningen van medestanders is daarom vorige week donderdag aan de gemeenteraad aangeboden. Jean Paul Mallant overhandigde ze aan gemeenteraadslid Joris Wijsmuller. 'Laten we met heel ons hart hopen dat de club gered wordt', zegt Jacco van Leeuwen. 'Er leven een hoop frustraties, maar we moeten wel door'.
Lees alles over de overname van ADO in ons dossier.