Instellingen

ZZ Leiden wint voor derde keer nationale SuperCup

Jhonathan Dunn (links) strijdt namens ZZ Leiden om de bal tijdens de SuperCup
Jhonathan Dunn (links) strijdt namens ZZ Leiden om de bal tijdens de SuperCup © Orange Pictures

LEIDEN - De basketballers van ZZ Leiden hebben zondagmiddag voor de derde keer in de historie de Nederlandse SuperCup gewonnen. Een vroege achterstand tegen Basketbal Academie Limburg werd in de eigen Vijf Meihal in het tweede kwart omgezet in een voorsprong, waarna de zege voor de regerend landskampioen niet meer in gevaar kwam.

Het was de zevende keer dat ZZ Leiden mocht strijden om deze in 2011 ingevoerde prijs. Alleen in de eerste twee jaar wisten de Leidenaren de strijd tussen de kampioen en de bekerwinnaar naar zich toe te trekken. De vier daaropvolgende finales gingen allemaal verloren.

Aan de ploeg van Geert Hammink de taak om deze tendens te doorbreken. De ploeg speelde afgelopen week twee zware wedstrijden in Italië in de kwalificatie voor de Champions League, waar de Leidse basketballers zich niet wisten te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

Stroef begin

In het eerste kwart leken deze wedstrijden en de reis terug naar Nederland nog in de benen van de spelers te zitten. De landskampioen begon stroef tegen de Limburgse talenten, die afgelopen seizoen verrassend de nationale beker wisten te winnen. Na het eerste kwart hadden de bezoekers met 24-20 dan ook een kleine voorsprong.

In het tweede kwart wist ZZ Leiden de verdediging wat aan te scherpen, en bij 32-30 kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong. De ervaren ploeg slaagde er vervolgens in om in het restant van de eerste helft langzaam weg te lopen bij de Limburgse tegenstander. Bij de rust had de landskampioen hierdoor al een klein gaatje geslagen en mocht het met een 45-38 voorsprong gaan rusten.

Geen moment in gevaar

Na de pauze wisten de Leidse basketballers de goede flow voort te zetten. Het gaatje werd nog iets verder uitgebreid, waarna de zege eigenlijk geen moment meer in gevaar kwam. Het duel eindigde bij 87-74, waardoor ZZ Leiden voor het eerst sinds 2012 weer de winnaar van de nationale SuperCup is.