Instellingen

Van Barneveld stapte uit toernooi na verdenking matchfixing

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © Orange Pictures
DEN HAAG - Raymond van Barneveld is vorig jaar uit een dartstoernooi gestapt na een verdenking van betrokkenheid bij matchfixing. Dat meldt de NOS. De darter uit Den Haag zegt in de podcast Gefixt dat de politie naar de zaak heeft gekeken, maar hem heeft geparkeerd 'in afwachting van bruikbare nieuwe informatie'.
De verdachte wedstrijd vond plaats in april 2020 en was onderdeel van een webcamtoernooi. In verband met de coronalockdown waren alle reguliere dartcompetities afgelast. Van Barneveld speelde tegen Engelsman Martin Adams vanuit de woonkamer van zijn Engelse vriendin.
De internationale darttoezichthouder (DRA) kreeg signalen dat Barney opzettelijk had verloren. Het leidde ertoe dat het toernooi onder toezicht kwam te staan, maar ook dat Van Barneveld uit het toernooi stapte. 'Ik was er wel een beetje klaar mee', zegt Van Barneveld over zijn besluit om op te stappen. 'Dadelijk gaan ze elke wedstrijd van mij hierna onder de loep nemen. Daar heb ik even geen trek in', zegt hij in de podcast.

Barney gooide een van zijn slechtste wedstrijden ooit

Van Barneveld gooide tegen Adams een van zijn slechtste wedstrijden ooit en pakte maar 65 punten per beurt. De Hagenaar verloor dan ook met 5-0. Van Barneveld ontkent dat hij de wedstrijd bewust verloren heeft. 'Ik ben fel tegen matchfixing. Ik houd er gewoon niet van en zal mezelf nooit verkopen.'
Bij de DRA kwamen signalen binnen dat gokaccounts in Spanje en Nigeria elk bijna tienduizend euro ingezet hadden op de winst van Adams. Ook vanuit Australië werden opvallende gokpatronen waargenomen, blijkt uit onderzoek van de NOS. Gezien de aard van het toernooi - tien minuten darten voor een webcam - zijn dat opvallend hoge bedragen. Bij één wedkantoor konden gokkers zien hoe een uur voor de wedstrijd ruim 60.000 euro was ingezet, tegen gemiddeld 700 euro op de andere wedstrijden van dat toernooi die avond.

Favoriet bij de bookmakers?

Van Barneveld was door de bookmakers aangemerkt als favoriet, maar in de uren voor de wedstrijden verschoven de winstkansen in het voordeel van Adams. Een teken dat gokkers ervan overtuigd waren geraakt dat Adams zou winnen.
De politie heeft de zaak dit voorjaar onderzocht, maar besloot die te parkeren. 'Op basis van de toen beschikbare informatie hebben we die keuze gemaakt. Bovendien hebben we op dit moment andere, meer kansrijke matchfixingzaken lopen', aldus de politie. Mocht er bruikbare nieuwe informatie binnenkomen, dan sluit de politie verder onderzoek niet uit.