KNVB onverbiddelijk: ADO raakt zes wedstrijdpunten kwijt

Boy Kemper is teleurgesteld
Boy Kemper is teleurgesteld © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag raakt aan het eind van het voetbalseizoen zes competitiepunten kwijt. De licentiecommissie van de KNVB heeft tot de maatregel besloten, omdat de club haar begroting nog altijd niet op orde heeft. De puntenaftrek is niet van invloed op de strijd om de periodetitel aangezien de punten aan het einde van het seizoen in mindering worden gebracht.
ADO-directeur Edwin Reijntjes had tegen de puntenaftrek beroep aangetekend. Zijn bezwaren zijn afgewezen. De strafmaatregel is het gevolg van de problemen waarin ADO terecht is gekomen: de club heeft te maken met 150 schuldeisers en kampt ook met andere financiële zorgen. Dit kan alleen worden opgelost wanneer een nieuwe eigenaar wordt gevonden. Deze moet voldoende geld meebrengen om de club weer gezond te maken.
Half juni moest bij de KNVB de begroting worden ingediend, maar als gevolg van de huidige situatie lukte dat niet. Hoewel de directie toen wel de stukken aanleverde, gaf ze aan dat er sprake was van 'een substantiële liquiditeitsbehoefte'. De club kreeg tot half augustus de tijd om een oplossing te vinden. Daar slaagde ze niet in. Dit had tot gevolg dat de licentiecommissie besloot om drie competitiepunten in mindering te brengen.

Tweede aftrek

Medio september volgde de tweede aftrek van drie punten. Toen bleek de licentiecommissie een aanvullende eis te hebben gesteld. Niet alleen moest er een kloppende begroting zijn, ook diende ADO aan te tonen dat ze over een kapitaal van vijf miljoen euro kan beschikken.
Op die manier zou de KNVB de zekerheid hebben dat de begroting niet op drijfzand is gebaseerd. Omdat er nog altijd geen koper is, bleef ADO opnieuw in gebreke.

Nieuwe wet

Directeur Reijntjes tekende bezwaar aan. Kort geleden was de zitting. Hierin beriep Reijntjes zich vergeefs op de bijzondere omstandigheden: om het dreigende faillissement af te wenden, maakt ADO gebruik van de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Dit houdt in dat de schulden tijdelijk worden bevroren, zodat er tijd ontstaat om een oplossing te vinden.
Eind mei stelde de rechtbank curator en advocaat Jeroen Reiziger aan om hier als onafhankelijke herstructureringsdeskundige mee aan de slag te gaan. De zogeheten afkoelingsperiode liep tot 1 augustus, maar is onlangs verlengd tot 1 november. Dat betekent dat de tijd gaat dringen, omdat de schuldeisers over enkele weken alsnog hun geld kunnen gaan opeisen. Hierdoor wordt de kans dat de club op de fles gaat steeds groter.

Verlies van licentie

De druk blijft ook van de KNVB komen. De voetbalbond eist dat in oktober de financiële zaken alsnog zijn geregeld. Is dat nog steeds niet het geval, dan dreigt ADO de betaald-voetbal-licentie kwijt te raken. Dit kan ertoe leiden dat de club in de derde divisie (dat is het tweede amateurniveau) belandt.
ADO is nu in handen van de Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS). Dit concern ziet allang geen heil meer in het Haagse voetbalbedrijf en wil zijn aandelen zo snel mogelijk van de hand doen. Al sinds het begin van het jaar zijn met tal van gegadigden gesprekken gevoerd. Met geen van hen lukte het om een akkoord te bereiken.

Kanshebber periodetitel

De belangrijkste kanshebber lijkt op dit moment de investeringsgroep van de Haagse vastgoedondernemer Jeroen Lentze en oud-speler Martin Jol te zijn. Toch zijn er twijfels of zij de eindstreep halen, aangezien nog veel zaken onzeker zijn.
Voor ADO en haar aanhang is de puntenaftrek extra zuur, omdat het eerste elftal het op dit moment erg goed doet in de Keuken Kampioen Divisie. Het team maakt serieus kans om de periodetitel in de wacht te slepen. De opgelegde puntenaftrek staat een eventuele periodetitel vrijdag niet in de weg.
Lees meer over de overname van ADO in ons dossier