'Golden Girl' Femke Heemskerk (34) stopt met zwemmen

Femke Heemskerk schreeuwt het uit na haar gouden medaille in Budapest
Femke Heemskerk schreeuwt het uit na haar gouden medaille in Budapest © ANP
ROELOFARENDSVEEN - Femke Heemskerk (34) stopt met zwemmen. De zwemster uit Roelofarendsveen beëindigt na afloop van de International Swimming League in januari 2022 haar loopbaan. Heemskerk was de afgelopen twee decennia een van de belangrijkste gezichten van het Nederlandse zwemmen en behoorde als estafettezwemster tot de zogenoemde 'Golden Girls'.
Dat de Swimming League op 7 en 8 januari de laatste keer is dat ze in actie komt, is met een slag om de arm. Het kan zijn dat de carrière van Heemskerk al eerder is afgelopen, meldt de NOS. Ze moet met haar ploeg Energy Standard in november in Eindhoven de halve finales van het toernooi overleven.
Heemskerk maakte 17 jaar lang deel uit van de nationale zwemploeg en deed zodoende mee aan 33 internationale titeltoernooien. Niet zonder succes. In haar prijzenkast hangen onder andere olympisch goud en zilver, die ze won met de estafetteploeg. Ook staan er negen wereldtitels, tien Europese titels en 31 nationale titels op haar naam. In totaal bestaat haar palmares uit maar liefst 57 medailles.

'Puzzel die ik honderd keer heb gemaakt'

'Het voelt een beetje als een puzzel die ik honderd keer heb gemaakt, ik weet precies hoe die eruit komt te zien', zegt de Roelofarendsveense tegen de NOS. 'De puzzel kon nog altijd sneller en mooier, maar het voelt een beetje als: been there, done that.'
Veldhuis, Dekker, Heemskerk en Kromowidjojo vieren het winnen van hun gouden medailles op de spelen van 2008
Veldhuis, Dekker, Heemskerk en Kromowidjojo vieren het winnen van hun gouden medailles op de spelen van 2008 © ANP
In 2005 liet Heemskerk zich voor het eerst aan de wereld zien. Als zeventienjarig talent nam ze deel aan de WK langebaan in Montréal, waar ze seriezwemster was op de 4x100 meter vrije slag. Ook kwam ze in Canada uit op een ander estafettenummer: de 4x200 meter vrij.

Vier jaar lang ongeslagen

Het estafettezwemmen werd de discipline waarop ze uitblonk en naamsbekendheid door kreeg. Vooral de 4x100 meter vrij bracht haar roem. Tussen 2008 en 2012 vormde ze samen met Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis de zogeheten 'Golden Girls'. Van dat kwartet zwemmen momenteel alleen Kromowidjojo en Heemskerk nog professioneel.
De prijzenkast van Heemskerk kreeg door de prestaties met de Golden Girls vorm. Vier jaar lang bleef het viertal mondiaal ongeslagen In die periode werden ze olympisch, wereld- en Europees kampioen. Als klap op de vuurpijl zwommen de vrouwen in 2008 een wereldrecord dat zes jaar lang bleef staan. Op de spelen van 2012 kwam een einde aan de dominantie toen Australië, Heemskerk en consorten, versloeg en de Nederlandse succesploeg het moest doen met zilver.

Goud in Budapest

Ook individueel pakte Heemskerk haar momenten. Zoals in 2014 toen veroverde ze een gouden medaille op de 100 meter vrij tijdens de WK in het 25-meterbad van Dubai. Afgelopen mei zwom ze naar het hoogtepunt van haar individuele loopbaan. In Budapest pakte ze tijdens het EK goud op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. 'Ik laat nu ook zien dat ik het in mijn eentje kan', zei ze na afloop geëmotioneerd.
Heemskerk na haar gouden plak in Budapest
Heemskerk na haar gouden plak in Budapest © ANP
Het daaropvolgende toernooi, de Olympische Spelen in Tokio, bleef ze buiten de prijzen. Ze deed aan vier onderdelen mee, en was op de 4x100 meter voor vrouwen dichtbij een podiumplek. Met Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo en Kira Toussaint werd ze vierde. Individueel werd ze zesde op de 100 meter vrije slag. Dit deed ze in 52,79 seconden, een evenaring van haar op-één-na beste tijd ooit.

Heemskerk dolblij na plaatsing finale

'Als je een medaille wint, is dat vooral voor de buitenwereld zodat je kan laten zien: kijk, dit heb ik', zei ze met een stralende glimlach na afloop van die individuele race. 'Maar dat neemt niet weg dat ik hier een hartstikke grote overwinning heb geboekt op mezelf. Ik deed het voor mezelf en ik heb alles eruit gehaald wat erin zat. Ik heb er ontzettend van genoten.'