Instellingen

Haags stadhuis schiet ADO te hulp: financiële steun bespreekbaar

ADO Den Haag-supporter
ADO Den Haag-supporter © Soccrates Images

DEN HAAG - Het Haagse stadsbestuur reikt ADO Den Haag de helpende hand. Het college van burgemeester en wethouders is bereid om te bekijken of er financiële steun mogelijk is voor de noodlijdende voetbalclub om zo de licentie, waarmee ADO betaald voetbal mag spelen, veilig te stellen. Óf er steun komt, op welke manier en voor hoeveel geld, moet de komende dagen blijken. Eerst wil het college inzicht in de financiële huishouding van de club.

Dat blijkt uit een brief die het stadsbestuur woensdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. ADO Den Haag probeert al maanden een nieuwe eigenaar te vinden. Die zou de aandelen moeten overnemen van de Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS) die van de aandelen af wil. Er zijn meerdere belangstellenden langsgekomen, maar zicht op een overname is er nog altijd niet.

De rechtbank heeft een herstructureringsdeskundige - een soort curator - aangesteld die moet proberen een faillissement af te wenden. Ondertussen dringt de tijd. Voetbalbond KNVB eist namelijk vóór 1 november een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro van ADO. Als de club daar niet aan kan voldoen, trekt de KNVB de betaald voetballicentie in.

ADO moet met de billen bloot

Het college wil proberen om dat te voorkomen. 'ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen', schrijft het college aan de gemeenteraad. Daarom heeft ADO de gemeente verzocht 'om directe financiële ondersteuning'. 

De gemeente Den Haag heeft momenteel op papier alleen een zakelijke betrokkenheid bij ADO Den Haag. De gemeente treedt op als verhuurder van het stadion en is in die hoedanigheid een van de 150 schuldeisers van de noodlijdende voetbalclub. Tot een paar jaar geleden was de rol van het Haagse stadsbestuur groter, omdat de gemeente over het gouden aandeel beschikte. Dat aandeel eiste de gemeente nadat het stadsbestuur in 2009 ADO van een faillissement redde. Maar toenmalig D66-wethouder Tom de Bruijn gaf dit prioriteitsaandeel in 2017 terug, omdat het volgens hem in de praktijk veel te weinig invloed gaf op de financiële handel en wandel van de club.

Het college wil daarnaar kijken, maar dan moet ADO wel met de billen bloot en 'exacte duidelijkheid' geven over de huidige financiën en de financiële vooruitzichten. 'Zonder dat inzicht kan de gemeente niet acteren op basis van feitelijkheden, noch een beredeneerde inschatting maken van de omvang van het vraagstuk', stelt het college. 'De komende dagen zullen wij intensief met ADO spreken om volledige transparantie te krijgen in de financiën. (…) Mocht uit dit overleg blijken dat er een toekomstbestendige bedrijfsvoering mogelijk is, dan kijken wij, binnen de bestaande regelgeving, of en hoe wij op het verzoek van ADO om financiële steun kunnen ingaan.'

Opvallende handreiking

De handreiking van het college is opvallend. De afgelopen jaren is door de Haagse politiek steeds gezegd dat er geen geld meer naar ADO Den Haag mag, omdat de club al eerder met belastinggeld werd gered. De betaald voetbalorganisatie zou zijn eigen broek moeten ophouden, klinkt het vaak vanuit de gemeenteraad. Alleen Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de PVV spraken zich uit voor gemeentelijke hulp. Als het college besluit om ADO financieel te steunen, zal ook de gemeenteraad zich over een eventueel reddingsplan willen buigen.

Volgens schattingen heeft de gemeente Den Haag in de loop der jaren in totaal bijna 70 miljoen euro in de club gestoken. Van dat geld is het stadion gebouwd en zijn er investeringen gedaan en leningen gegeven. Ook is een bedrag van 12 miljoen euro gegaan naar de aanleg van een calamiteitenroute onder de A4. 

Het CDA in de Haagse gemeenteraad is blij met de hulp die de gemeente aanbiedt. 'Mooi dat de gemeente de broodnodige reddingsboei wil gooien om ons boven water te houden', schrijft CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman op twitter. 'Nu aan de slag met het vinden van een goede koper die wil investeren in deze mooie voetbalclub, zodat we snel weer kunnen genieten van voetbal op het hoogste niveau in Den Haag.' Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt het 'goed dat stadsbestuur toch een beetje hart voor ons ADO lijkt te hebben'. Maar De Mos maakt het college op twitter ook een verwijt. 'Waar in Godsnaam blijft de eigen slagvaardigheid inzake verkoop stadion (taxatiewaarde?) Of verlaging huur? Want daar ging het steeds mis met potentiële overnamekandidaten.'

Grote puinhoop

Peter Bos van de Haagse Stadspartij noemt de situatie 'zorgelijk'. Hij snapt dat het college eerste alle feiten op een rijtje wil hebben. 'Maar waarom nu pas?' vraagt hij zich af. 'Het college loopt achter de feiten aan en laat alles uit de hand lopen.' Bos vermoedt dat het college wil zorgen voor de garantstelling van 5,1 miljoen euro. 'Maar dan is ADO nog niet uit de problemen. De aandelen moeten nog verkocht worden, er moet een oplossing komen voor de schulden van de club en de organisatie wacht een reorganisatie. Het is een grote puinhoop.' Ook Robert Barker van de Partij voor de Dieren is negatief. 'Er is een garantstelling van 5,1 miljoen of een sluitende begroting nodig om de profclub te redden', schrijft hij op twitter. 'En ADO wil dat de gemeente dit betaalt. Maar waarom zou de belastingbetaler moeten bloeden voor de problemen bij ADO? En is het niet slechts uitstel?'