Voor het eerst Leidse winnaar bij Leiden Marathon

LEIDEN - De Leiden Marathon heeft voor het eerst een winnaar die in Leiden is geboren. Rond 10.00 uur gingen de lopers op de 42 kilometer ervandoor vanaf de Breestraat en na 2:33:11 finishte Leidenaar Maikel Stolwijk als eerste, met een Leidse vlag om zijn nek. Met een tijd van 2:35:32 werd Jesse van Burg tweede. De derde tijd (2:42:03) ging naar Philip Wong. Bij de vrouwen won de Duitse Verena Vogt de marathon in 2:49:03.
In totaal gingen op alle afstanden zo'n 7500 fanatieke hardlopers van start. Vanaf de Breestraat startte om 10.00 uur de langste en originele afstand van de marathon: de 42 kilometer. Een uur later ging de halve marathon, 21 kilometer, van start. Naast de hele en halve marathon, is er nog de 10 kilometer en de 5 kilometer. Ook start er op het Garenmarkt een Kids Run.
Van alle grote loopevenementen in Nederland is de marathon in Leiden de eerste die na de coronacrisis de hardlopers op alle vijf afstanden mag wegschieten. Verkeer in Leiden zal wel hinder ondervinden, omdat diverse wegen in de stad zijn afgesloten en de parkeergelegenheid beperkt is.

Grote kanshebber wint

De winst ging naar de 38-jarige Maikel Stolwijk. Hij werd van te voren al gezien als een van de grote kanshebbers, omdat de toppers uit Kenia en Ethiopië dit jaar niet zijn uitgenodigd. 'Een mooiere winnaar kon de organisatie met de vele vrijwilligers zich niet bedenken', laat sportwethouder Paul Dirkse weten. 'En dan ook nog zo vlak na Leidens Ontzet, de hartelijke felicitaties voor Maikel.'
Bij de vrouwen ging Verena Vogt uit Duitsland er met de winst vandoor. Zij liep de marathon in 2:49:03. De Nederlandse Leone de Voogd werd tweede bij de vrouwen met 3:08:41. De derde plaats was voor Lisan Duijvenstijn (3:13:51).
Ook de lopers van de halve marathon zijn binnen. Zij startte een uur later. Met een tijd van 1:04:47 finishte Lucas Nieuweboer als eerste. Bij de vrouwen kwam Georgia Grobler als eerste over de finish van de halve marathon. Zij rende de halve marathon in 1:17:28.
Lucas Nieuweboer wint halve marathon van Leiden 2021
Lucas Nieuweboer wint halve marathon van Leiden 2021 © Omroep West
De 42 km-afstand liep vanaf de Breestraat via de Lammenschans en de Vrouwenweg naar Zoeterwoude-Dorp. Via de Weipoort en vervolgens Koudenkerk aan den Rijn kwamen de lopers bij Hoogmade op de helft van de race. Vervolgens gingen de renners via Roelofarendsveen en Nieuwe Wetering door Rijpwetering en Oud Ade naar de Nieuweweg bij Leiderdorp. Daarna ging de route via de Zijldijk, Lage Rijndijk, Herensingel en Maresingel terug het centrum in. De finish was op de Vismarkt.
Vanwege de Leiden Marathon zijn veel wegen afgesloten tijdens de race. Een overzicht van de afsluitingen per wijk vind je hier. Over het hele parcours wordt met omleidingsborgen aangegeven hoe je een wijk in of uit kan rijden.

'Burgemeester heeft nek uitgestoken'

Vier weken geleden gaf burgemeester Henri Lenferink als eerste burgemeester van Nederland toestemming voor het organiseren van het evenement en daarmee is het ook de eerste marathon in de regio sinds corona. 'Daarmee heeft hij zeker zijn nek uitgestoken', zegt organisator Tjeerd Scheffer.
'Wij zijn lyrisch', zei Scheffer toen hij het nieuws bekend kon maken. 'Na alle nare berichtgevingen over het ene na het andere mooie loopevenement dat niet kon doorgaan, betekent het voor de Leiden Marathon na tweeëneenhalf jaar wachten een ware krachtproef. De gemeenten en hulpdiensten hebben vertrouwen in ons uitgesproken. Dat gaan wij niet beschamen.'
Organisator Tjeerd Scheffer hield het niet droog toen de eerste lopers vertrokken:
Organisator Leiden Marathon in tranen bij start