Nieuwe rel ADO: Chinese eigenaar beschuldigt leiding van liegen en wanbeleid

Supporters ADO Den Haag
Supporters ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - In de top van ADO Den Haag is een nieuwe rel uitgebroken. De Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS) beschuldigt Frans van Steenis, de voorzitter van de Raad van Commissarissen, van liegen, sabotage en wanbeleid. Ook de directie van de club krijgt een veeg uit de pan. Volgens UVS had de verkoop van de club al maanden geleden een feit kunnen zijn.
Dit blijkt uit een schriftelijke verklaring die UVS-topman Terry Wang vrijdagavond laat heeft uitgebracht. Voor ADO brengt dit nieuwe zorgen met zich mee, want de club kampt met een enorme schuldenlast. Deze is zodanig, dat een faillissement op de loer ligt.
Ook moet vóór 1 november - dus binnen twee weken - voor ADO een nieuwe eigenaar zijn gevonden of moet de club over een kapitaal van 5,1 miljoen euro kunnen beschikken. Lukt dat niet, dan bestaat het gevaar dat de licentiecommissie van de KNVB de proflicentie intrekt. Voor het betaald voetbal in Den Haag valt dan het doek.

Medewerking is cruciaal

Voor een snelle overname is de medewerking van UVS cruciaal. De reden is dat de Chinese eigenaar nagenoeg alle aandelen bezit. Terry Wang wil deze zo snel mogelijk van de hand doen, maar is voor een belangrijk deel afhankelijk van de inzet en de medewerking van de Raad van Commissarissen, ADO-directeur Edwin Reijntjes, de vereniging HFC ADO Den Haag en de Stichting Toekomst ADO.
De afgelopen maanden kwamen tal van geïnteresseerde partijen voorbij, maar met niet één van hen lukte het om tot overeenstemming te komen. Wang stelt dat dit niet aan UVS ligt. Dit bedrijf had zelf al een akkoord bereikt met achtereenvolgens World Soccer Holdings, de Zwitsers-Nederlandse investeringsmaatschappij Cosinus, oud-speler Martin Jol en, als laatste, de groep van de Haagse vastgoedinvesteerder Jeroen Lentze, opnieuw Martin Jol en enkele zakelijke partners.

'Destructieve acties'

'In alle gevallen was het de Raad van Commissarissen en/of het ADO-management dat er alles aan heeft gedaan om de deal te frustreren', aldus UVS. Dit zou zijn gebeurd door het verstrekken van foute gegevens, het laten uitlekken van informatie 'en veel andere destructieve acties'.
Dat UVS de verklaring heeft uitgebracht, komt met name door een recent interview van RvC-voorzitter Van Steenis met redacteuren van de supportersgroep The Hague City Firm. Daarin legt Van Steenis de schuld voor de benarde situatie waarin ADO verkeert bij UVS. 'Wij konden niet bevroeden dat de aandeelhouder plotseling, ondanks de uitvoerig besproken en ook ontvangen garanties, niet meer aan zijn verplichtingen zou voldoen', zegt Van Steenis in dat artikel.

Betalingsverplichting

Ook verklaart hij dat 'UVS er niet in is geslaagd om een koper te vinden'. De Chinese eigenaar heeft aan ADO bovendien nog een betalingsverplichting van twee miljoen euro voor een in 2020 toegezegde lening. In een uitspraak van de rechtbank is dit begin juli nog eens bekrachtigd. UVS wil tegen dit vonnis in beroep gaan.
UVS is naar eigen zeggen 'geschokt' door verschillende uitlatingen van Van Steenis, omdat ze niet zouden stroken met de waarheid. Dat het niet botert tussen de Chinese eigenaar en de partijen in Den Haag is overigens al langer duidelijk. In het verleden deden zich al diverse confrontaties voor.

Oplossing

ADO Den Haag zegt in een reactie dat ze 'de aantijgingen onbesproken laat'. 'Nakaarten heeft nu geen zin en leidt alleen maar af van een oplossing', aldus de bestuurlijke woordvoerder van de club. Hij wijst erop dat het 'spannende dagen' zijn voor ADO en dat de club ' zich richt op de toekomst'.
'ADO Den Haag doet zijn uiterste best om met alle partijen, dus ook met UVS, tot een goede afloop te komen', voegt de zegsman hier nog aan toe.

Aftrek van wedstrijdpunten

Bij ADO lijken de problemen intussen met de dag groter te worden. Omdat de club door alle financiële problemen geen kloppende begroting kan indienen, heeft de licentiecommissie van de KNVB als strafmaatregel al tot de aftrek van zes competitiepunten besloten. Maandag was opnieuw een deadline.
Vorig weekend gaf de ADO-directie al aan dat ze zich erbij neerlegde dat deze deadline wederom niet zou worden gehaald. Daarom dreigde het voetbalbedrijf opnieuw drie punten te verliezen. 'Het heeft geen zin om hiertegen in beroep te gaan', zei de woordvoerder van de ADO-top een week geleden.

Hoop op goed nieuws

Wonderlijk genoeg lijkt de KNVB die laatste straf nog niet te hebben opgelegd. Afgelopen dinsdag hoopte ADO bovendien op, aldus de zegsman, 'goed nieuws' van de zijde van de gemeente Den Haag. Ook in dit geval bleef het daarna stil.
Een en ander lijkt erop te duiden dat de gemeente en ADO Den Haag achter de schermen en in samenspraak met de KNVB aan een reddingsplan werken. Dit komt voort uit het recente besluit van het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken in hoeverre een reddingsboei kan worden uitgeworpen.

Meer tijd

Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de directeur Sport van de gemeente Den Haag. Een van de scenario's is dat de gemeente zich op zeer korte termijn garant stelt voor de 5,1 miljoen euro die de KNVB verlangt. Op die manier wordt in elk geval voorkomen dat de proflicentie wordt ingetrokken. In de wandelgangen klinkt ook dat de gemeente bereid is om onder strikte voorwaarden aan ADO een lening te verstrekken.
Op deze manier zijn de grootste problemen van de baan en ontstaat er meer tijd om op zoek te gaan naar een koper. Deze inspanningen zouden er inmiddels al toe hebben geleid dat de KNVB het besluit over de jongste puntenaftrek nog even voor zich uit heeft geschoven.

Manchester City

Ook melden zich nog altijd partijen die geïnteresseerd zijn in het kopen van de club. Eén daarvan is de Aziatische investeringsmaatschappij ACA Investment Group.
Sinds vrijdag klinkt nog een andere naam: de City Football Group. Deze is grotendeels in handen van de Arabische Abu Dhabi United Group en is eigenaar van de Britse topclub Manchester City. Tot de andere clubs die deze City Football Group in portefeuille heeft, behoren de New York City Football Club, Melbourne City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Mumbai City en Girona FC.
In hoeverre dit serieuze kandidaat zijn, valt niet te zeggen. ADO doet hier geen uitspraken over.
Meer over de overname van ADO in ons dossier.