Tweede nationale titel op marathon voor Khalid Choukoud

Khalid Choukoud
Khalid Choukoud © Orange Pictures
DEN HAAG - Khalid Choukoud is zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen op de marathon geworden. Dat deed de 35-jarige Hagenaar in Amsterdam waar hij een tijd van 2.10.25 realiseerde.
Choukoud veroverde eerder in 2016 de Nederlandse marathontitel. Dit jaar scherpte de Hagenaar in Siena zijn persoonlijk record op de klassieke afstand van 42,195 kilometer aan tot 2.09.55. Hij voldeed daarmee aan de olympische limiet en ook al aan de limiet voor deelname aan de WK van volgend jaar. In Tokio stapte hij afgelopen zomer uit vanwege maagklachten.
Op het NK in Amsterdam ontbrak de grote concurrent van Choukoud, Abdi Nageeye. De zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen richt zich op de marathon van New York, die op 7 november op het programma staat.

Vrouwentitel

Bij de vrouwen ging de titel naar Ruth van der Meijden. De 37-jarige atlete uit Groesbeek finishte in 2.29.56. Van der Meijden nam in de slotfase afstand van titelverdedigster Bo Ummels en bleef maar net boven haar persoonlijke record van 2.29.30, eerder dit jaar gelopen in Enschede.
De winst in Amsterdam was bij de mannen voor de Ethiopiër Tamirat Tola, die een parcoursrecord liep: 2.03.39 (officieus). Bij de vrouwen zegevierde de Keniase Angela Tanui in 2.17.57 (officieus), eveneens een parcoursrecord.