Begroting ADO Den Haag goedgekeurd: club kan seizoen uitspelen

DEN HAAG - De begroting van ADO Den Haag is goedgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB. Hierdoor kan ADO het seizoen uitspelen. Er worden ook geen punten meer in mindering gebracht.
'Deze nieuwe begroting is met de steun en hulp van de gemeente Den Haag tot stand gekomen', meldt de Haagse club. De zes punten die eerder in mindering zijn gebracht, blijven wel staan.
De Haagse sportwethouder Hilbert Bredemeijer is blij met het resultaat: 'Sportief gezien is het belangrijk dat het seizoen is gered. We laten met deze steun ook zien dat we vinden dat ADO Den Haag, de trots van deze stad, een belangrijke maatschappelijke rol heeft.'

Afgelopen tijd intensief contact

Volgens de gemeente Den Haag is er de afgelopen tijd 'intensief contact' geweest tussen het stadhuis en de voetbalclub. Daarbij schakelde de gemeente ook nog een extern adviseur en een gespecialiseerd bedrijf in. De gemeente vroeg ADO tijdens die gesprekken een nieuwe, actuele begroting in te leveren.
Daaruit bleek, aldus de gemeente, dat het eerdere verwachte tekort van 5,1 miljoen euro kon worden teruggebracht naar 750.000 euro. De club vroeg de gemeente op 11 oktober voor dit bedrag bij te springen. Dat kon door uitstel van betaling te geven voor de huur van het stadion over de periode tot en met 31 mei 2021. Als die 750.000 euro pas na 1 juli 2022 zou hoeven te worden betaald zou de begroting voor dit seizoen nog sluitend kunnen worden gemaakt.

Geld was toch niet te innen

De gemeente heeft daarmee nu ingestemd, schrijven de wethouder Bredemeijer en Anne Mulder (Financien) aan de gemeenteraad. Daarbij speelt ook mee dat het geld toch niet was te incasseren vanwege de zogeheten WHOA-procedure die nog loopt. 'Per saldo vraagt ADO hiermee de gemeente om uitstel van betaling op een bedrag dat reeds bevroren is', aldus de wethouders.
Neemt niet weg dat de gemeente wel eisen op tafel heeft gelegd. De wethouders: 'De gemeente heeft ADO harde voorwaarden gesteld om de governance, bedrijfsvoering en de begroting structureel op orde te krijgen. Ook moet ADO meer doen voor de sportieve en maatschappelijke verbinding met de stad.'

Belangrijke stap gezet

De wethouders zijn blij dat hierdoor de club nog in ieder geval dit seizoen betaald voetbal kan blijven spelen. 'De licentie betaald voetbal is voor dit seizoen nu veiliggesteld. Daarmee is voor ADO en de stad een belangrijke stap genomen. Deze stap geeft ADO bovendien de tijd om te gaan werken aan een structurele oplossing', schrijven ze aan de raad.
Wel blijkt uit de brief van de wethouders dat een eventuele overname nu ook niet meer het eerste doel is. 'ADO gaf aan dat de oplossing daarvoor via een overname door een private partij niet langer prioriteit had.'