ADO Den Haag delft onderspit in kraker tegen Excelsior: 0-2

Jamal Amofa schoot de 0-1 in zijn eigen doel
Jamal Amofa schoot de 0-1 in zijn eigen doel © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag is vrijdagavond tegen de derde nederlaag van het seizoen aangelopen. In eigen huis ging de ploeg van Ruud Brood met 0-2 onderuit tegen Excelsior Rotterdam. De nederlaag betekent het einde van een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden op rij.
'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht' van John de Bever is het lied dat sinds donderdagochtend door de gangen van het Cars Jeans Stadion galmt. Niet alleen werd de begroting van ADO Den Haag goedgekeurd en mag de club het seizoen afmaken. Ook blijft de verwachte straf van negen punten in mindering beperkt tot zes, waardoor de thuiswedstrijd tegen Excelsior Rotterdam een heuse kraker genoemd mocht worden.
ADO Den Haag is nog altijd op zoek naar een nieuwe eigenaar
ADO Den Haag is nog altijd op zoek naar een nieuwe eigenaar © Orange Pictures
Bij de bezoekers stond Thijs Dallinga in de aanval. De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie kreeg deze week te horen dat hij mag hopen op een debuut in Jong Oranje, maar moest wel eerst nog de Haagse vijf-mans verdediging proberen te omspelen.

Ricardo Kishna maakt zijn rentree

Toch waren het juist de Rotterdamse verdedigers die het meeste gevaar voor het doel van ADO stichtten. In een levendige openingsfase moest doelman Luuk Koopmans meerdere malen redding brengen om de schoten van de in het zwart geklede Excelsior-spelers te keren.
ADO-trainer Ruud Brood, die het zonder zijn geschorste spits Thomas Verheydt moest stellen, koos er tegen de nummer twee van de ranglijst voor om in een 5-3-2-formatie te spelen. Bij afwezigheid van zijn geschorste spits Thomas Verheydt en geblesseerde Gregor Breinburg kregen verdedigers Michael Mulder en Cain Seedorf een kans.
Het luide applaus dat na een uur van de tribunes klonk, was niet alleen voor aanvoerder Boy Kemper die geblesseerd het veld moest verlaten. Ricardo Kishna maakte na een halfjaar blessureleed zijn rentree en werd luid onthaald. Met de rappe Kishna op de flank moest ADO op zoek naar gelijkmaker.

Amofa in eigen doel

Enkele minuten eerder had Jamal Amofa de bal namelijk in zijn eigen doel gegleden en de bezoekers op een verdiende voorsprong gezet. Excelsior-invaller Modeste Duku sprintte meerdere malen over het veld alsof de ADO-verdedigers pionnen waren en zag een van zijn gevaarlijke voorzetten tegen het been van Amofa ketsen: 0-1.
Aanvoerder Boy Kemper ging na een uur geblesseerd naar de kant
Aanvoerder Boy Kemper ging na een uur geblesseerd naar de kant © Soccrates Images
Terwijl ADO de aanval zocht en de stadionspeaker verzocht om 'geen vloeistof richting het veld te gooien', werd de thuisploeg gevaarlijker. Onder andere Amar Catic en Vicente Besuijen waren dicht bij de gelijkmaker.

Sparta Nijkerk

Toch waren het de gasten uit Kralingen die een eind maakten aan de Haagse illusies. Met een afstandsschot verdubbelde Redouan El Yaakoubi de score, waardoor ADO blijft steken op zeventien punten uit twaalf wedstrijden en zakt naar de negende plaats op de ranglijst.
Sem Steijn kon geen potten breken
Sem Steijn kon geen potten breken © Soccrates Images
Aanstaande dinsdag komen Brood en zijn mannen opnieuw in actie. In de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker is Sparta Nijkerk, koploper van de derde divisie zaterdag, de tegenstander. De wedstrijd op Sportpark De Ebbenhorst is live te volgen via 89.3 FM Radio West.

Scoreverloop ADO Den Haag - Excelsior Rotterdam: 0-2 (0-0)

  • 52. 0-1 Amofa (eigen doelpunt)
  • 80. 0-2 El Yaakoubi
Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Seedorf, M. Mulder, Amofa, Kemper (Kishna), Matthys; Klas, Steijn, Bourard (Van Mil), Besuijen, Catic
Opstelling Excelsior Rotterdam: Van Gassel; Horemans, Aberkane (Duku) (Vlasenko), El Yaakoubi, Nieuwpoort; Wieffer, Niemeijer (Driouech), Eijgenraam, Baas; Dallinga, Azarkan
Scheidsrechter: Joey Kooij
Gele kaart: Klas, Kemper (ADO Den Haag) Horemans (Excelsior Rotterdam)
Rode kaart: -