Jutta Leerdam dendert met baanrecord naar nationale titel op 1000 meter

Leerdam na het verbreken van het baanrecord op de 1000 meter in Thialf
Leerdam na het verbreken van het baanrecord op de 1000 meter in Thialf © Orange Pictures
'S-GRAVENZANDE - Na haar overwinning op de 500 meter is het Jutta Leerdam (22) zondag ook gelukt om Nederlands kampioen op de 1000 meter te worden. Met een tijd van 1.13,15 schaatste de sprintster uit 's-Gravenzande het baanrecord op de 1000 meter in Thialf uit de boeken. Femke Kok werd met 1.14,10 tweede. Ireen Wüst eindigde met 1.14,42 als derde.
Leerdam pakte de titel op de kilometer voor het derde jaar op rij. Het was op deze kampioenschappen ook de derde medaille voor de schaatsster van Team Worldstream, die vrijdag verraste met het brons op de 1500 meter en zaterdag de titel pakte op de 500 meter. Ze kan zich daarmee gaan opmaken voor drukke wereldbekerwedstrijden waarin ze op drie afstanden mag uitkomen.
Vorig jaar won Leerdam de titel in 1.13,86. In de rit tegen Kok kon ze zondag op de kruising in de laatste ronde perfect naar haar concurrent toekruipen. Met een slotronde van 28,7 dook Leerdam onder het baanrecord van 1.13,24 van de Amerikaanse Brittany Bowe.

'Te veel om alles te rijden'

Na afloop van het NK-weekend toonde Leerdam zich nog het meest verrast over haar 1500 meter die haar dus brons opleverde. 'Dat had ik echt niet verwacht. Als ik dat laatste rondje een beetje beter doorkom, kan ik daar ook nog flink hoger scoren.'
Wel weet ze dat ze in haar wereldbekerprogramma wedstrijden zal moeten schrappen. 'Het is te veel om alles te rijden, daarmee zou ik mezelf kapot maken. Ik ga in overleg met mijn begeleiders kijken wat ik waar ga rijden', verklaarde ze.

Kai Verbij

Er was meer regiosucces op de NK afstanden in Heerenveen. Kai Verbij uit Hoogmade pakte zondag zijn tweede titel van het toernooi door de 1000 meter te winnen met een tijd van 1.07,69. Hein Otterspeer werd tweede in 1.07,82. Titelverdediger Thomas Krol werd derde in 1.07,87. Kjeld Nuis uit Zoeterwoude werd vierde in 1.07,88, één honderdste van een seconde achter Krol.
Eerder dit weekend had Verbij al de titel op de 500 meter veroverd. Hij is de eerste schaatser sinds Jan Bos in 2007 die zowel de nationale titel op de 500 als de 1000 meter pakt. Verbij zei na afloop dat hij zichzelf verbaasd had na matige uitslagen in de trainingswedstrijden. 'Ik ben hier heel blij mee. Er zaten nog schoonheidsfoutjes in, maar het kan alleen nog maar harder', zei de schaatser van Jumbo-Visma bij de NOS.

'Niet ver van winst af'

Hein Otterspeer uit de Reggeborgh-ploeg van trainer Gerard van Velde was ondanks dat hij twee keer naast het goud greep (brons op de 500 meter en zilver op de 1000 meter) tevreden: 'Dit is nu al de derde keer dit seizoen dat ik in de 1.07 reed, en het had vandaag nog iets harder gekund. Maar in de laatste binnenbocht reed ik teveel op mijn punten en daar verspeelde ik wat tijd', legde Otterspeer uit. 'Vanaf dag één sta ik er dit seizoen en dat is wel eens anders geweest.'
Ook Nuis, tweede op de 1500 meter en vierde op de 1000 meter berustte in zijn 'nederlaag'. 'De wereldbekertickets zijn binnen en ik zit op beide afstanden niet ver van de winst af', aldus de ervaren ploeggenoot van Otterspeer. 'Ik ben de laatste jaren het seizoen wel eens minder begonnen. Nu lekker in de wereldbekers wedstrijdritme opdoen. En dan knallen op het OKT.' Daarmee doelt Nuis op de belangrijkste horde voor de Nederlandse schaatsers op weg naar de Olympische Winterspelen in Peking. Van 26 tot en met 30 december worden in Heerenveen daarvoor vijf dagen lang de tickets verdeeld.