Instellingen

Grotere rol gemeente na overname ADO: 'Dit is een belangrijke stap'

© ANP
DEN HAAG - Niet alleen bij ADO Den Haag, ook op het Haagse stadhuis is donderdag de vlag uitgehangen. De wethouders Hilbert Bredemeijer (CDA) en Anne Mulder (VVD) zijn uitermate tevreden met de overname van de voetbalclub door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bolt Football Holdings waardoor ADO gered is. De hulp van de gemeente om de begroting sluitend te krijgen zodat de proflicentie veilig is gesteld heeft de Amerikanen over de streep geholpen, is de overtuiging van de wethouders. Maar aan deze hulp stelt de gemeente wel voorwaarden.
Op het stadhuis heerst donderdagmiddag een feeststemming. Bredemeijer en Mulder worden door raadsleden en ambtenaren gefeliciteerd met de overname van ADO Den Haag. De club stond maandenlang op het randje van een faillissement en dreigde zelfs de proflicentie kwijt te raken. De gemeente Den Haag, die eigenaar is van het stadion en dus de huurbaas is van ADO, sprong bij en zorgde door het opschorten van de huur voor een sluitende begroting. Daardoor kan ADO in elk geval tot het einde van het seizoen betaald voetbal spelen. Omroep West sprak met wethouder Hilbert Bredemeijer.

Waarom is het een mooie dag vandaag?

Het is een mooie dag voor Den Haag. Alle supporters hebben ontzettend lang moeten wachten op deze dag en nu is er een partij die de club wil overnemen. Dat is een belangrijke stap.

Kent u de nieuwe partij?

Bolt is een bekende partij die eigenaar is van een aantal voetbalclubs in Europa. Ze hebben dus veel voetbalkennis, maar de partij staat ook voor financiële degelijkheid en dat is heel erg belangrijk.

Waarom zien deze Amerikanen wat in ADO en willen ze investeren in de club?

ADO is een mooie Haagse club met veel aanhang in de regio. Het is een club met heel veel potentie en een club waar de afgelopen jaren veel ingestopt is door een andere aandeelhouder.

Maar wat moeten Amerikanen met een Haagse club?

Er zit dus veel voetbalpotentie in ADO en er is veel potentie als het gaat om de maatschappelijke rol die de club kan spelen. Deze partij ziet dat en ik ben het met ze eens. Die potentie is er.

Hoeveel vertrouwen heeft u er in dat ADO over een paar jaar niet weer bij u op de stoep staat omdat er financiële problemen zijn?

Collega-wethouder Mulder en ik zijn de afgelopen maanden heel indringend in gesprek geweest met ADO en als we één ding geleerd hebben van het proces van de afgelopen maanden is dat het nu echt tijd is voor een toekomstbestendig plan. Een scenario waarin de begroting op orde is.

Maar dat is toch al jaren de bedoeling? En toch staat ADO steeds weer op de stoep omdat er problemen zijn?

Wij hebben ADO deze keer gezegd: wij helpen dit seizoen om de begroting sluitend te krijgen, maar we stellen wel duidelijke voorwaarden. Dan gaat het om de manier waarop de club georganiseerd is, maar ook om de financiële organisatie. Dat moet ieder jaar weer goed zijn. We zijn daar als gemeente nu ook partij in om daarover mee te denken en te praten.

Hoe groot is de rol van de gemeente dan nu? Krijgt u weer een prioriteitsaandeel?

Dat is nog niet besproken. Wij zijn door ADO op de hoogte gebracht van het feit dat de deal rond is. Het is nu aan de nieuwe partij om met een toekomstplan te komen en wij gaan met de nieuwe aandeelhouder het gesprek daarover aan. Dus als gemeente gaan we met de nieuwe partij praten over zaken als: hoe zien ze hun maatschappelijk rol? Hoe zien ze de rol van de gemeente? En wij hebben ook nog wel een aantal wensen. Wij willen bijvoorbeeld dat de supporters een rol krijgen. Daar gaan we over praten.

Maar hoe gaat u ADO dan in de gaten houden?

Dus door gesprekken te voeren met de nieuwe aandeelhouder. Maar daarnaast zijn wij verhuurder van het stadion en bijvoorbeeld eigenaar van de grond in het Zuiderpark, de plek waar ADO van oudsher vandaan komt. Wij vinden dat het zo zou moeten zijn dat ADO weer terugkeert naar het Zuiderpark om daar ook de trainingsfaciliteiten weer te krijgen en daar hun maatschappelijk rol weer te kunnen spelen. Wij zijn dus op heel veel manieren betrokken bij ADO.

Toch vind ik het een beetje diffuus. Ik hoor steeds dat de gemeente geen rol heeft bij ADO en op afstand staat van de club. Maar nu hoor ik u zeggen dat u over veel verschillende zaken wat te zeggen wil hebben. Wat is de rol van de gemeente of wat wordt de rol van de gemeente?

Wij hebben iedere keer gezegd dat wij niet met overnamekandidaten praten, maar gesprekken voeren met ADO. Die gesprekken hebben ertoe geleid dat ADO een paar weken geleden naar ons toekwam voor hulp, omdat de club geen oplossing meer zag. Daar waren wij toe bereid en we zijn samen de financiële boeken ingedoken. We hebben uiteindelijk geholpen om de begroting voor dit seizoen sluitend te krijgen door een deel van de huur vooruit te schuiven. Daarmee is de proflicentie van ADO voor dit seizoen gered. Aan deze hulp hebben wij voorwaarden gesteld en die gaan bijvoorbeeld over de organisatiestructuur, de begroting en de maatschappelijke rol van ADO. Dus sinds die tijd zijn wij een partij en houden wij de club aan die voorwaarden.

Dus de rol van de gemeente is groter geworden?

Formeel niet, want wij zitten er niet met geld in en geven geen staatssteun, maar we zijn onderdeel van het gesprek over de vraag hoe we de club financieel gezond krijgen.

Zou u het prioriteitsaandeel weer terug willen?

Dat zijn zaken die in de komende gesprekken met de nieuwe aandeelhouder op tafel komen. Daar hebben we nu nog geen uitsluitsel over.

Maar bij u gaat de groen-gele vlag uit?

Bij mij hangt op kantoor de ADO-vlag altijd uit dus dat is vandaag extra mooi.
Ook wethouder Anne Mulder is blij met de redding van ADO. 'ADO hoort bij Den Haag', zegt hij. ‘De club heeft veel supporters en hoort bij de identiteit van de stad. Wij zijn dus heel blij dat de club is gered.’ De gemeente Den Haag is eigenaar van het stadion en de afgelopen maanden werd duidelijk dat overnamekandidaten interesse hadden in de aankoop van het stadion. Maar de Amerikanen lijken daar geen belangstelling voor te hebben. Mulder: ‘De verkoop van het stadion is niet aan de orde. Daar is door deze partij niet om gevraagd dus het stadion blijft van de gemeente. Ook heb ik nog geen verzoek gehad voor verlaging van de huur.’