ADO-overname geen uitgemaakte zaak: 'Nog met Chinese eigenaar in gesprek'

ADO-fans in Doetichem
ADO-fans in Doetichem © Soccrates Images
DEN HAAG - Het akkoord over de overname van ADO Den Haag dat donderdag met Globalon Football Holdings (GFH) is gesloten, kent nog diverse uiterst onzekere factoren. Zo kan de deal van tafel gaan wanneer het de club niet lukt om er met haar vele schuldeisers uit te komen. Ook blijkt er nog helemaal geen overeenstemming te zijn met de huidige Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS). 'Ik wil ook weer niet te negatief zijn, maar we zijn er nog niet', zegt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger.
Als onafhankelijk jurist is Reiziger vanaf begin juni bij het overnameproces betrokken. Eind mei stelde de rechtbank hem aan om ADO in een veilige haven te loodsen. Hoewel de eindstreep in zicht begint te komen, is de champagne nog niet ontkurkt. 'Zoiets ja', klinkt het voorzichtig.
Reiziger zegt dit op vragen over het nieuws dat ADO en de gemeente Den Haag donderdag met veel enthousiasme naar buiten brachten: na een zoektocht van vele maanden is het gelukt een partij te vinden die de club wil kopen. Het gaat om Globalon Football Holdings, een in Spanje gevestigd onderdeel van het Amerikaanse investeringsbedrijf Bolt. 'Dit is een hele belangrijke stap', aldus Reiziger.

'Direct een klik'

Bolt is grootaandeelhouder van de Engelse topclub Crystal Palace, FC Augsburg uit Duitsland en het Vlaamse Waasland-Beveren. In het thuisland bezit Bolt bovendien nog een ijshockeyclub in New Jersey en een basketbalclub in Philadelphia. 'Er was direct een klik. We hebben een partij gevonden die ADO Den Haag verder gaat helpen', zegt waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes in een nieuwsbericht van zijn club.
Pas een week of tweeënhalf geleden diende Globalon Football Holdings zich aan. Het was een Zwitserse tussenpartij die Bolt en ADO toen met elkaar in contact bracht. 'Dat bureau treedt ook op als spelersmakelaar', vertelt Jeroen Reiziger. 'Ik weet wel een partij die misschien geïnteresseerd is, zei de tussenpartij tegen ons. Dat zal die ook bij Bolt hebben gedaan. Vervolgens hebben we kennisgemaakt en zijn we enthousiast over elkaar geworden.'

Meerdere kandidaten

Bolt/GFH wordt door Reiziger omschreven als 'een hele prettige partij'. 'Ik heb er echt heel veel vertrouwen in', benadrukt hij. 'Er worden geen spelletjes gespeeld, ze hebben heel voortvarend gehandeld en zijn heel duidelijk'.
Woensdag werd al duidelijk dat een akkoord met een overnamekandidaat aanstaande was. Reiziger verklaarde die dag dat de ADO-top en hij 'vergevorderd' waren 'met meerdere kandidaten'. 'Ik heb er altijd wel vertrouwen in gehad dat het goed zou komen', vertelt hij nu de kogel door de kerk is. 'In dit soort voetbaldossiers is het helaas zo dat de druk eerst heel erg moet oplopen om tot oplossingen te komen'.

Afhankelijk

Bolt/GFH zal straks, net als nu het geval is, een huursom voor het gebruik van het stadion en de parkeerterreinen betalen. Dat is een heel verschil met andere geïnteresseerde overnamekandidaten die als voorwaarde stelden dat de gemeente Den Haag het complex en de grond aan hun zou verkopen. 'Dat was natuurlijk lastig', blikt Reiziger terug. 'We waren in dat geval afhankelijk van een derde partij, de gemeente.'
De bedoeling is dat de nieuwe eigenaar 100 procent van de aandelen krijgt. Dit is mogelijk omdat de vereniging HFC ADO Den Haag en de Stichting Toekomst ADO zich al maanden geleden bereid hebben getoond om hun aandeel in te leveren. De overige aandelen zijn nu nog in handen van het Chinese UVS. 'We zijn hierover met UVS in gesprek en proberen een regeling te treffen', vertelt Reiziger.

Juridisch traject

Mocht dit op niets uitlopen, dan volgt een juridisch traject. Volgens de herstructureringsdeskundige wordt een aandeelhouder hierbij gezien als crediteur. En dat betekent dat UVS haar rechten en aandelen kan kwijtraken.
Ook valt UVS dan onder de procedure die voor de al bestaande ongeveer 150 schuldeisers op de rol staat. Deze groep wordt straks gevraagd om genoegen te nemen met een beperkt percentage van het geld dat ADO ze verschuldigd is; hierbij gaat het om tenminste 20 procent van het totaalbedrag.

Nieuwe wet

Deze regeling valt onder de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Die maakt het mogelijk om een faillissement af te wenden door een regeling met alle schuldeisers te treffen. Feitelijk hebben die overigens niet veel keus. Want als ADO bankroet gaat, krijgen ze waarschijnlijk niets of vrijwel niets.
De bedoeling is dat de verkoop aan Bolt/GFH voor het kapitaal zorgt om tot deze WHOA-schikking te komen. 'Dat is het probleem niet', zegt Reiziger over het benodigde budget. 'Maar de crediteuren zullen er nog wel mee moeten instemmen.' Als een meerderheid zijn goedkeuring verleent, is het aan de rechtbank om de deal te bekrachtigen en zijn de zaken geregeld.

Voorwaarde

Wijzen de crediteuren het aanbod daarentegen van de hand, dan is er geen akkoord en staat het Bolt/GFH vrij om zich terug te trekken. 'Want we hebben een deal met deze partij, maar wel onder de voorwaarde dat het WHOA-akkoord tot stand komt', zegt Reiziger. Hij zegt overigens te vertrouwen op een goede afloop. 'Maar het moet nog wel even gebeuren'.
Er is meer dat nog niet is geregeld. Om ADO en Reiziger de gelegenheid te bieden om de club uit de financiële problemen te helpen, zijn bijvoorbeeld alle schulden 'bevroren'. Dit voorkomt dat schuldeisers massaal hun geld opeisen en de club alsnog failliet gaat. Maar deze afkoelingsperiode verliep op 1 november.

Verlenging

ADO heeft de rechtbank vorige week om een verlenging van twee of drie maanden gevraagd. In hoeverre de rechter dit verzoek honoreert, is nog niet bekend. Er moet eerst een zitting komen. Ook moet de KNVB nog haar goedkeuring geven aan de komst van Bolt/GFH. Reiziger: 'Dat zal misschien een week of acht duren'.
Meer over de overname van ADO in ons dossier.