Bod van één euro voor alle ADO-aandelen die nu in Chinese handen zijn

© ANP
DEN HAAG - In ruil voor het totale aandelenpakket van ADO Den Haag kan de Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS) een bedrag van slechts één euro tegemoet zien. 'De club is technisch gezien failliet', zegt de onafhankelijke herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. 'De aandelen van ADO zijn op dit moment niks waard'.
Als extern jurist is Reiziger al ruim vijf maanden nauw betrokken bij de beoogde overname van ADO Den Haag. Zijn bedoeling is dat UVS met het bod akkoord gaat, waarna Globalon Football Holdings de nieuwe eigenaar van de club kan worden. Donderdag is hierover met deze in Spanje gevestigde investeerder een overeenkomst gesloten.
Maar, benadrukt Reiziger, de prijs van één euro is maar 'één klein onderdeeltje van een groter geheel'. 'Je moet het totaalpakket zien', voegt hij hieraan toe. 'Als je alleen dat bedrag van één euro eruit pikt, ja, dan lijkt dat wel wat mager'.

Streep door verplichtingen

UVS bezit nagenoeg alle ADO-aandelen. Een van de andere elementen van het aanbod aan deze Chinese partij is, dat er een streep gaat door alle juridische en financiële verplichtingen die UVS nog aan ADO heeft. Zo heeft de rechter in april en in juli bepaald dat United Vansen Sports twee miljoen euro moet overmaken vanwege een in 2020 toegezegde lening.
Dit geld is nog altijd niet gestort, aangezien UVS het niet met dat vonnis eens is en nog steeds plannen heeft om ertegen in beroep te gaan. 'Ook behoudt UVS gedurende twee jaar nog vijf procent van de aandelen', noemt Reiziger als ander punt uit het bod. 'Hierdoor kunnen zij in China aangeven dat ze nog altijd aandeelhouder zijn. Dat is om hun moverende redenen van belang'.

'Opgeheven hoofd'

De advocaat wil daar verder niet op ingaan, maar mogelijk speelt mee dat op deze manier UVS uiteindelijk met min of meer opgeheven hoofd het toneel kan verlaten en straks op een eervolle wijze afscheid neemt van het Haagse avontuur.
Financiële motieven spelen in elk geval geen rol, want als de ADO-aandelen tegen die tijd meer waard zijn geworden, 'dan delen ze daar niet in mee'.

Broedende kip

Volgens Reiziger wordt ook over nog tal van andere onderdelen onderhandeld met de Nederlandse advocaat van UVS. 'Omwille van het proces' vindt hij het geen goed idee om die punten openbaar te maken.
'Dat is in niemands belang', zegt Reiziger. 'Maar we zijn constructief met elkaar in gesprek. Er worden gedachten, voorwaarden en ideeën uitgewisseld. Dat heeft even de tijd nodig. Een kip die zit te broeden, moet je niet storen'.

Verstoorde relatie

In hoeverre de verstoorde relatie tussen Beijing en Den Haag van invloed is op de voortgang van dit proces is niet duidelijk. Maar medio oktober werd Frans van Steenis, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van ADO, door UVS nog van liegen, sabotage en wanbeleid beschuldigd. Ook waarnemend directeur Edwin Reijntjes kreeg een veeg uit de pan: volgens UVS had de verkoop van de club al maanden geleden een feit kunnen zijn.
Opmerkelijk blijft ook dat ADO al een overeenkomst met Globalon heeft gesloten, zonder dat UVS hier groen licht voor heeft gegeven, terwijl dit concern nota bene de eigenaar is.

Half miljoen

Zelf wilde United Vansen Sports liever in zee gaan met de Haagse vastgoedbelegger Jeroen Lentze, oud-speler Martin Jol en enkele zakelijke partners. Deze Groep Lentze/Jol was geruime tijd de meest kansrijke overnamekandidaat die aan UVS bovendien een half miljoen euro voor de aandelen wilde betalen. Dat is nogal een verschil met die ene euro die nu op tafel ligt.
'Ik heb die overeenkomst nooit gezien, dus ik weet niet wat bij Lentze/Jol de voorwaarden waren', aldus Reiziger. 'Maar als je een goede vergelijking wilt maken, moet je de hele deal kennen'.

Juridische weg

Mocht het niet lukken om er met 'China' uit te komen, dan willen ADO en directeur Reijntjes via een juridische weg de rechten en aandelen van UVS afnemen. Na de vrijwillige of gedwongen afgifte komen ze in handen van Globalon. Dit is een Europese dochter van het Amerikaanse sportbedrijf Bolt Football Holdings dat belangen heeft in voetbalclubs als Crystal Palace, Estoril, FC Augsburg en het Vlaamse Waasland-Beveren.
Hoeveel Globalon voor ADO zal betalen, wil Reiziger niet zeggen. 'Ik kan en mag geen details over de deal geven', is zijn reactie.

Schuldeisers

De opbrengst van de overname is in elk geval nodig voor het afkopen van de honderdvijftig schuldeisers die nog geld van ADO tegoed hebben. Met hen hoopt Reiziger binnenkort een akkoord te bereiken.
Tot die tijd heeft de rechtbank alle schulden 'bevroren' om te voorkomen dat de crediteuren massaal hun vorderingen indienen; het risico is groot dat de club in dat geval in één klap bankroet gaat.

Verlenging van termijn

Deze afkoelingsperiode liep tot 1 november, maar maandag hebben Reiziger en waarnemend ADO-directeur Reijntjes de rechter gevraagd om deze termijn te verlengen tot 25 januari 2022. Dit biedt ze de mogelijkheid om alle zaken op orde te krijgen.
Ook zal de overeenkomst die donderdag met Globalon is gesloten nog verder moeten worden uitgewerkt. Bovendien moet de KNVB haar goedkeuring aan deze transactie verlenen. 'Voordat het helemaal definitief is, zullen we tot januari moeten wachten', vertelt Reiziger. 'Pas dan is het echt helemaal rond'.
Meer over de overname van ADO in ons dossier