KNVB wil volledige piramide amateurvoetbal op de schop: zaterdag vergadering in Zeist

Het amateurvoetbal moet een nieuwe structuur krijgen als het aan de KNVB ligt
Het amateurvoetbal moet een nieuwe structuur krijgen als het aan de KNVB ligt © Orange Pictures
REGIO - Als het aan de KNVB ligt, gaat de piramide in het Nederlandse amateurvoetbal veranderen. Dit blijkt uit agendapunten die zijn aangekondigd voor een vergadering voor het amateurvoetbal komende zaterdag. Belangrijkste wijzigingen: de zaterdag- en zondaghoofdklassers en derde divisionisten worden voortaan gemengd. Daarnaast moet de hoofdklasse voortaan de vierde divisie gaan heten. Ook wil de voetbalbond play-offs in de tweede divisie.
De KNVB ziet in dat promotie/degradatie tussen de tweede divisie en eerste divisie er voorlopig niet van komt. Volgens de bond 'stuit dit op weerstand bij zowel betaald voetbalclubs als amateurclubs'. Hierdoor is de periodetitel in de tweede divisie een poedelprijs geworden. De enige beloning die een periodekampioen krijgt is dat er een ronde mag worden overgeslagen in de landelijke KNVB-beker in het daaropvolgende seizoen.
Om voor meer spanning te zorgen wil de nationale voetbalbond voortaan play-offs houden. 'De beste 4 of 6 ploegen spelen om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland', schrijft de bond. 'Zo blijft de competitie langer spannend en volgen er na het reguliere seizoen nog een aantal aantrekkelijke wedstrijden tussen de beste clubs van de tweede divisie.' Een werkgroep moet het voorstel verder uitwerken. De KNVB wil dit het liefst al volgend seizoen invoeren.

Duidelijk onderscheid tussen landelijke- en districtscompetities

De hoofdklasse gaat als het aan de KNVB ligt vanaf volgend jaar de vierde divisie heten. Dit om 'een duidelijk onderscheid te maken tussen landelijke- en districtscompetities'. Als de plannen worden goedgekeurd zouden vanaf het seizoen 2023/2024 zaterdag- en zondagclubs in zowel de derde als de vierde divisie gemengd moeten worden. Er zal dan meer op regio worden ingedeeld waardoor de reisafstanden afnemen. 'Daarmee leveren we ook een bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.'
Naast de landelijke competities (eredivisie, eerste divisie, tweede divisie, derde divisie en hoofdklasse), heb je ook districtcompetities. De KNVB heeft Nederland onderverdeeld in zes voetbaldistricten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II. Zuid-Holland en district West II kennen bijna dezelfde grenzen. Alleen clubs rond Gorinchem en Dordrecht spelen veelal in Zuid I, terwijl clubs rond het Utrechtse Woerden gewoonlijk onderdeel uitmaken van West II.
Daarnaast wilde KNVB de zaterdag- en zondagclubs ook mixen omdat er anders in het zondagvoetbal te weinig clubs overblijven voor een normale competitie. 'In de discussie over horizontaal overstappen zijn de landelijke competities om deze reden al buiten beschouwing gelaten', schrijft de bond. 'Uit onderzoek bleek ook dat hier draagvlak voor is onder spelers, trainers en bestuurders.'

Oplossing voor RKAVV, SJC en Alphense Boys

Dit kan een oplossing zijn voor clubs als RKAVV, SJC en Alphense Boys. Deze verenigingen spelen nu in de hoofdklasse en willen graag de overstap maken naar de zaterdag als speeldag.
Competitievoorstel van de KNVB | Afbeelding: KNVB
Competitievoorstel van de KNVB | Afbeelding: KNVB
De KNVB vindt daarnaast dat de landelijke- en districtcompetities niet op elkaar aansluiten. In plaats van de elf eerste klassen nu, moeten er in de toekomst acht eerste klassen komen. Ook het aantal tweede klassen moet op de schop. In Zeist vinden ze dat op dat niveau nog maar 16 competities moeten zijn, in plaats van de 22 nu. 'Daarnaast houden we aan de onderkant van de piramide te weinig teams over voor de vijfde klasse', schrijft de bond ook.

Versterkte degradatie

Om op districtsniveau de nieuwe competitie-indeling te kunnen bewerkstelligen, zal er een versterkte degradatieregeling nodig zijn. Dat kan binnen één seizoen, waardoor er heel veel clubs kunnen degraderen. Of verspreid over twee seizoenen, waardoor er nog steeds meer clubs degraderen dan normaal, maar niet zo'n groot aantal. Vanaf volgend jaar moet dit als het aan de KNVB ligt dit worden ingevoerd.