Instellingen

Wedstrijden niet uitgesteld: ADO en amateurvoetbal komende weken zonder publiek

Lege plekken in het Cars Jeans Stadion
Lege plekken in het Cars Jeans Stadion © Soccrates Images
DEN HAAG - De wedstrijden van ADO Den Haag tegen Telstar (19/11 uit) en FC Dordrecht (26/11 thuis) worden gewoon gespeeld, dat meldt de KNVB in een statement. Ook in het amateurvoetbal gaat de competitie gewoon door. Vanwege de coronamaatregelen mogen supporters niet naar de wedstrijden toe.
ADO wilde graag uitstel van de wedstrijden, maar dit is volgens de nationale voetbalbond niet mogelijk. De KNVB zegt in het statement dat de afgelopen dagen is gesproken met de clubs, het Supporterscollectief, de centrale spelersraad, Coaches Betaald Voetbal, ESPN, politie, gemeentes, ministeries, politici en politieke partijen. Het blijkt volgens de bond vrijwel onmogelijk om duels op te schuiven. Ook is het risicovol voor de voortgang van de competities, terwijl de ontwikkeling van het coronavirus onzeker is. Daarom is de conclusie van de bond na onderzoek dat de wedstrijden niet worden uitgesteld.
Er gloort ook een klein beetje hoop aan de horizon. In het statement staat ook dat het kabinet gevoelig is voor het feit dat voetbalclubs financiële schade lopen doordat ze zonder publiek moeten spelen. In overleg met de KNVB wordt er een compensatieregeling uitgewerkt.

Amateurvoetbal gaat ook gewoon door

Ook de wedstrijden in de tweede en derde divisie blijven de komende drie weken op de speelkalender staan. Daarbij zitten ook de derby's Quick Boys - Rijnsburgse Boys en Quick Boys - Katwijk. Voor de eerste wedstrijd heeft Quick Boys uitstel aangevraagd bij de KNVB. Dat verzoek is niet gehonoreerd. Wel zegt de KNVB dat 'voor het uitstellen van derby’s wordt uitsluitend het (veiligheid) advies gevolgd van de lokale overheid'.
De laatste weken hebben relatief veel wedstrijden geen doorgang kunnen vinden vanwege coronabesmettingen binnen de teams. De KNVB gaat bekijken of aanscherping van de regels mogelijk en noodzakelijk is om zo te voorkomen dat nog meer wedstrijden om deze reden worden afgelast. Een maartregel wordt dat afgelaste wedstrijden binnen zeventien dagen moeten worden ingehaald. 'Uiteraard wordt er maatwerk geleverd als er bijvoorbeeld bij doordeweekse wedstrijden sprake is van grote reisafstanden', schrijft de bond.