Instellingen

ZZ Leiden dankt Grieken en is ondanks nederlaag ronde verder in Europa

Worthy de Jong van ZZ Leiden
Worthy de Jong van ZZ Leiden © Orange Pictures
LEIDEN - ZZ Leiden mag een bedankbriefje sturen naar de basketballers van Iraklis Thessaloniki. De Grieken versloegen woensdagavond Mornar Bar uit Montenegro, de grote concurrent van Leiden. Daardoor overleeft Leiden de poulefase van FIBA Europe Cup en mag de ploeg naar de tweede ronde van het toernooi. Zelf gingen de Leidenaren woensdagmiddag met 84-61 onderuit tegen Bahcesehir College uit Turkije.
Winnen van de Turkse tegenstander was bij voorbaat al een zware opgave voor de ploeg van trainer Geert Hammink. De tegenstander uit Istanbul had de voorgaande vijf wedstrijden in de poule al gewonnen. Daarnaast was Leiden ook afhankelijk van het resultaat tussen Iraklis en Mornar Bar. Zelf winnen en hopen op verlies of een kleine overwinning van de Montenegrijnen was het devies. Doordat Leiden vorige week Mornar had verslagen, zag coach Hammink nog kansen.
Hammink had gelijk, al liep het anders dan hij had verwacht. Leiden zelf had, op de eerste twee kwarten na, weinig in te brengen tegen de Turken en ging met een grote nederlaag naar het hotel toe. Alle hoop was dus gevestigd op wat er in Thessaloniki gebeurde tussen Iraklis en Mornar. De spelers en staf van ZZ Leiden keken in hun hotel samen naar de wedstrijd die vijf uur later begon. Pas in de slotseconden glipte Iraklis langs Mornar en stond er 83-82 op het bord voor de thuisploeg. Voldoende voor Leidse overwintering in Europa.

Scoreverloop:

  • Eerste kwart: 18-14
  • Tweede kwart: 40-36
  • Derde kwart: 64-46
  • Vierde kwart: 84-61

Eindstand poule:

  1. Bahcesehir College - 12 punten
  2. ZZ Leiden - 9 punten
  3. Mornar Bar - 8 punten
  4. Iraklis - 7 punten