Quick Boys - Rijnsburgse Boys zonder publiek: 'Het zal druk worden in de duinen'

Quick Boys-speler Nick Runderkamp juicht na een doelpunt
Quick Boys-speler Nick Runderkamp juicht na een doelpunt © Orange Pictures
KATWIJK - Zaterdagmiddag 15.00 uur staat er een onvervalste derby op het programma: Quick Boys tegen Rijnsburgse Boys. Toch zal het stil zijn op de doorgaans volgepakte tribunes op Nieuw Zuid, want net zoals bij alle andere voetbalwedstrijden houden de coronaregels publiek buiten de deur. Quick Boys-voorzitter Bart van Kruistum verwacht dat het 'druk zal worden in de duinen'.
Quick Boys vroeg eerder deze week uitstel aan bij de KNVB, maar de voetbalbond legde dat verzoek naast zich neer. Vervolgens bogen de burgemeester van Katwijk en de politie zich over het al dan niet doorgaan van de wedstrijd. Donderdagavond gaven zij groen licht.
'De burgemeester vindt dat het al dan niet doorgaan van deze wedstrijd een zaak is tussen de KNVB en Quick Boys. Het veiligheidsaspect (er komen misschien wel honderden supporters van beide clubs richting de duinen rondom het veld om de wedstrijd te volgen, red.) telt voor de burgemeester niet', zegt Quick Boys-voorzitter Bart van Kruistum. 'Voor de spelers is het fijn dat ze hun ritme kunnen vasthouden, maar als bestuurder heb ik er wel dubbele gevoelens over want ik kan niet ontkennen dat de club met het wegblijven van publieke flink wat inkomsten misloopt', aldus Van Kruistum die geen bedragen wil noemen.

Rommelig verloop verdere seizoen

Van Kruistum laat verder weten dat hij vreest voor een 'rommelig' verloop van de rest van het seizoen met veel clubs die niet kunnen spelen vanwege corona-besmettingen. De KNVB controleert nu niet of er werkelijk sprake is van besmettingen bij een club, of dat dit als een excuus wordt gebruikt om niet te hoeven spelen (in verband met mogelijke schorsingen of blessures).
Van Kruistum pleit dan ook voor striktere handhaving door de KNVB. 'Als clubs zeggen dat ze niet kunnen spelen vanwege corona-besmettingen moet de KNVB strikter handhaven en controleren. Anders vrees is dat we weer een seizoen gaan krijgen dat niet kan worden afgemaakt.'
Quick Boys-voorzitter Bart van Kruistum vreest voor een 'rommelige competitie'

Lastig om van Rijnsburgse Boys te winnen

Quick Boys en Rijnsburgse Boys speelden dit jaar al eerder tegen elkaar voor de KNVB Beker. Toen, in september, verloor Quick Boys met 0-2 en werd uitgeschakeld door Rijnsburgse Boys. 'Er is sindsdien wel wat veranderd bij ons', zegt Quick Boys-trainer Edwin Grünholz. 'We hebben, als je het vergelijkt met toen, meer zelfvertrouwen gekregen en tonen in het veld meer enthousiasme. De jongens zijn inmiddels ook wat fitter geworden en zijn meer gewend aan onze vaste speelwijze. Bovendien geven we achterin weinig weg.'
'Dat is trouwens allemaal geen garantie', gaat Grünholz verder, 'want volgens mij heeft Quick Boys onder mijn leiding nog nooit van Rijnsburgse Boys gewonnen. Het is toch altijd weer een uitdaging om tegen Rijnsburg te spelen. We kennen hun speelwijze, maar op de een of andere manier krijgen we daar niet de vinger op. Het blijkt lastig om ze lam te leggen. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we zaterdag echt wel kans hebben om van ze te winnen.'
Quick Boys-trainer Edwin Grünholz blikt vooruit op de derby tegen Rijnsburgse Boys
De clubleiding van Quick Boys heeft het aflopende contract met trainer Edwin Grünholz met een jaar verlengd tot 2023. De 52-jarige Haagse oefenmeester is momenteel bezig aan zijn derde seizoen. Doordat de competities in de voorgaande twee jaar voortijdig werden stilgelegd kwam hij in die twee seizoenen niet verder dan 43 wedstrijden bij de Katwijkers. Ook assistent-trainer Mourad Mghizrat en teammanager Albert van Oosten hebben hun contract bij Quick Boys met een jaar verlengd.