Leeg ADO-stadion tijdens oefeninterland past niet bij status van Oranje Leeuwinnen

Samantha van Diemen (rechts) in actie voor Jong Oranje
Samantha van Diemen (rechts) in actie voor Jong Oranje © Soccrates Images
DEN HAAG - In het ADO-stadion wordt maandagavond de oefeninterland tussen de Oranje Leeuwinnen en Japan afgewerkt. Bij het Nederlands elftal zijn heel wat regiogenoten terug te vinden. Zo maken Nadine Noordam (Ajax) uit Honselersdijk en de Leidse Samantha van Diemen (Feyenoord) voor het eerst deel uit van de selectie. De Haagse ADO-keeper Barbara Lorsheijd, de eveneens Haagse Lineth Beerensteyn (Bayern München) en Victoria Pelova (Ajax) uit Delft waren al vaker onderdeel van de nationale selectie.
Van Diemen, Noordam en Lorsheijd hopen hun debuut te maken in de residentie. Vooral voor Lorsheijd wordt het lange wachten dan beloond. Al acht jaar maakt ze met tussenpozen onderdeel uit van de selectie, maar ze speelde nog nooit.
Dat de speelsters in een leeg Cars Jeans Stadion hun eerste minuten in Oranje maken, zal ze niet veel uitmaken. Sowieso is Den Haag als het op internationaal voetbal uitkomt, niet een plaats waar je als eerste aan denkt. Het voetbalgedeelte steekt schril af bij de internationale allure die de stad heeft op bijvoorbeeld politiek of juridisch gebied.
Cars Jeans Stadion
Cars Jeans Stadion © Soccrates Images
De plaatselijke trots bij de mannen haalt eens in de 25 jaar een ticket voor Europees voetbal. Het enige volwassen voetbalstadion dat de residentie rijk is, wordt alleen door buitenlandse mannenteams gebruikt om interlands af te werken. De heren van het Nederlands elftal spelen, sinds een paar jaar, op een uitzondering na, de thuiswedstrijden in De Kuip of ArenA. Het vrouwenelftal is qua stadiongrote de laatste tijd ook gegroeid. De Leeuwinnen spelen tegenwoordig met gemak stadions met een capaciteit boven de 20.000 supporters vol.

Jackie Groenen, Lieke Martens of Vivianne Miedema als voorbeelden

Voetballen in Eindhoven, Groningen, Heerenveen, Breda en nu dus Den Haag. Het vrouwenelftal gaat het hele land door. Jonge meisjes uit heel Nederland kunnen kijken naar hun idolen, zonder dat ze een urenlange reis door de polder moeten maken. Sinds vijf jaar hebben ze klinkende namen als Jackie Groenen, Lieke Martens of Vivianne Miedema als voorbeelden. Door de coronamaatregelen blijven de hekken helaas gesloten voor jonge vrouwenvoetbalfans.
De laatste keer dat de Leeuwinnen in Den Haag neerstreken, is meer dan vijfenhalf jaar geleden. Het was een andere tijd in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Sarina Wiegman was assistent-trainer, talenten als Miedema en Groenen klopten hard op de deur, de Naaldwijkse Mandy van den Berg was nog aanvoerder. Nederland won op woensdag 2 maart 2016 met 4-3 van Zwitserland in een kwalificatietoernooi om een ticket voor de Olympische Spelen. In de daaropvolgende wedstrijd tegen Noorwegen in Rotterdam werd een vliegreis naar Rio verspeeld.

Weg omhoog met Wiegman

De Leeuwinnen waren toen wel al bezig met de weg omhoog. Na decennia lang te hebben geploeterd op bijvelden in Pijnacker of Delft, werd in 2009 het EK gehaald. Daarna volgde het EK van 2013 en het WK van 2015. De echte oranjekoorts was nog niet losgebroken. Stadions zoals Nieuw Zuid in 2004 waren de vrouwen al ontgroeid. Maar bij een belangrijke kwalificatiewedstrijd, zoals begin maart 2016, zat het ADO-stadion nog niets eens halfvol.
Dat veranderde toen Wiegman het roer in handen kreeg. Een half jaar voordat het EK in Nederland begon, werd de Haagse eindverantwoordelijke. Wat er vervolgens gebeurde staat in Nederlandse voetbalgeschiedenisboeken gegrift. Winnaar van het EK in eigen land, tweede tijdens het WK van 2019 in Frankrijk en op de Olympische Spelen afgelopen zomer door strafschoppen uitgeschakeld. De beloning voor Wiegman voor al die ijver: een contract als bondscoach van Engeland.

Japan ideale oefenpartner

Onder de Haagse, die door de FIFA tot twee keer toe werd uitgeroepen tot coach van het jaar, kwam er een stevig fundament te liggen. Het is aan haar opvolger Mark Parsons om daarop verder te bouwen. Ondanks een gelijkspel tegen Tsjechië afgelopen zaterdagmiddag (2-2), ligt Nederland op koerst voor WK-kwalificatie.
Het spel van de leeuwinnen is onder de Engelse trainer nog stroef. Maandag tegen Japan is de ideale kans om vastigheden in te bouwen. De Aziaten staan dertiende op de wereldranglijst en zijn dus gedegen tegenstanders. Hopelijk kan Noordam, Lorsheijd of Van Diemen het verschil maken tijdens hun debuut.