KNVB: Competities in hoogste klassen amateurvoetbal worden voorlopig gestaakt

Scheveningen-speler Lex Immers druipt teleurgesteld af
Scheveningen-speler Lex Immers druipt teleurgesteld af © Orange Pictures
DEN HAAG - De KNVB meldt dat er na komend weekend voorlopig geen competitiewedstrijden worden gespeeld in de hoogste klassen van het amateurvoetbal. De nationale voetbalbond moet tot deze stap komen omdat er na 17.00 uur, vanwege nieuwe coronamaatregelen, niet meer mag worden gesport. Daardoor kunnen voetballers niet meer trainen, wat volgens de bond ongezond is.
Het stilleggen betreft alle teams (zowel senioren als jeugd vanaf 13 jaar) die uitkomen in de zogenoemde A-categorie. Dit worden de prestatieve teams genoemd. Voor de wat meer recreatieve teams, de zogeheten B-categorie, gaat de competitie tot de winterstop wel gewoon door. Ook de jongste voetballers (tot en met 12 jaar) kunnen competitief blijven voetballen.
Komend weekend vinden er nog wel competitiewedstrijden plaats. Zo speelt Quick Boys een uitwedstrijd tegen Jong Volendam. De Katwijkers trainden daarom donderdag om 05.00 uur al.

Voetbal Medisch Centrum

De KNVB maakt het onderscheid na advies te hebben ingewonnen bij het Voetbal Medisch Centrum. 'Bij de A-categorie is de intensiteit bij wedstrijden hoog en dient de training als tactische maar ook fysieke voorbereiding', schrijft de bond in een statement. 'Niet trainen bij deze groep zou voor een langere periode zeer onlogisch en onverantwoord zijn.'
'Bij het recreatief voetbal ligt de intensiteit bij wedstrijden aanmerkelijk lager', weet de KNVB ook te melden. 'Trainen gebeurt minder frequent en minder intens. Als je voor deze categorie niet alleen de trainingen maar ook nog de wedstrijden schrapt, dan loop je het risico op bewegingsarmoede.'