ADO Den Haag doet schuldeisers concreet voorstel, overname komt steeds dichterbij

Logo op stadion ADO Den Haag
Logo op stadion ADO Den Haag © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft haar ongeveer 140 schuldeisers een concreet voorstel gedaan over het betalen van een schikkingsbedrag. Ze hebben woensdag de bijbehorende stukken toegestuurd gekregen. Hiermee heeft de club een belangrijke stap gezet om uit de financiële problemen te komen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, is het nog altijd dreigende faillissement afgewend en ligt de weg open voor de beoogde overname door het in Spanje gevestigde Globalon Football Holdings.
Met de regeling is een bedrag gemoeid van naar schatting 1,2 miljoen euro. Globalon heeft alvast 1,5 miljoen euro overgemaakt, zodat er ook budget is voor eventuele onvoorziene kostenposten.
United Vansen Sports (UVS), de Chinese eigenaar van ADO, is buiten deze procedure gebleven. Het bedrijf heeft de afgelopen weken niet gereageerd op voorstellen van de onafhankelijke herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger; hij is eind mei door de rechtbank aangesteld om ADO uit de gevarenzone te loodsen. 'Van UVS heb ik helaas niets gehoord op mijn aanbod om een persoonlijk gesprek met een toelichting op de situatie bij ADO te hebben', aldus Reiziger.

'Niet geaccepteerd'

Volgens Reiziger heeft de Chinese eigenaar bovendien nog een voorstel van Globalon gekregen. 'Dat is niet geaccepteerd'.
Het betekent dat UVS nu via de juridische weg wordt gedwongen om een stap opzij te doen. Ook zullen de aandelen worden onteigend. In het voorstel van Reiziger is het concern daarom bij de groep met schuldeisers gevoegd.

UVS krijgt niets

De wet bepaalt dat bij dit soort schuldsaneringen de aandeelhouders 'achterin de rij staan'. 'Pas als iedereen is betaald, zijn zij aan de beurt', vertelt de herstructureringsdeskundige. Per saldo betekent dit dat UVS helemaal niets krijgt.
Reiziger heeft alle crediteuren gevraagd om te laten weten wat ze van het voorstel vinden. De meeste schuldeisers zullen slechts 20 procent ontvangen van het bedrag dat ADO hen verschuldigd is. Dit geldt voor de eerste 500.000 euro. Daarboven is het percentage 15 procent, voor alles boven het miljoen wordt niet meer dan 10 procent betaald. Dit is nog altijd meer dan wanneer ADO failliet gaat. In dat geval krijgt niemand iets, omdat ADO platzak is.

Definitieve oordeel

Het voorstel van de ADO-directie en Jeroen Reiziger moet de steun van voldoende aandeelhouders krijgen, voordat het is goedgekeurd. Pas dan kan het aan de rechter worden voorgelegd. Het is aan hem om het definitieve oordeel over deze sanering te vellen.
Deze procedure verloopt in lijn van de nog nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Deze is bedoeld om een zodanige oplossing met schuldeisers te bereiken, dat een faillissement wordt voorkomen.

Optimistisch

Mocht er een kink in de kabel komen, dan staat het Globalon vrij om zich weer terug te trekken. Dit in Spanje gevestigde bedrijf is een dochter van het Amerikaanse concern Bolt Football Holdings dat aandelen bezit in Europese sportclubs als Crystal Palace, Estoril, FC Augsburg en het Vlaamse Waasland-Beveren.
Begin november bereikte ADO met Bolt/Globalon een akkoord over de overname van de club. Hierbij gelden twee ontbindende voorwaarden. Niet alleen moet het WHOA-akkoord bekrachtigd zijn door de rechter, ook zal de KNVB moeten instemmen met de komst van Globalon. 'Ik ben optimistisch', zegt Reiziger over de afloop van alle procedures. 'Dit is de beste oplossing voor iedereen.'

Uiterste best

De herstructureringsdeskundige houdt er rekening mee dat UVS naar de rechter stapt uit protest tegen deze gang van zaken. Hij verwacht daar niet veel van, omdat tal van andere opties om ADO van de hand te doen op niets zijn uitgelopen. 'We hebben ons uiterste best gedaan', aldus Reiziger.
Eerder beriep UVS zich meermaals op een akkoord met de investeringsgroep van de Haagse vastgoedbelegger Jeroen Lentze, oud-speler Martin Jol en hun zakelijke partners. Aan dit collectief wilde de Chinese eigenaar zijn ADO-aandelen verkopen. De Groep Lentze/Jol gold lange tijd als meest serieuze overnamekandidaat, maar is langzaamaan uit beeld verdwenen.
Meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier