Oud-profvoetballer Wout Holverda (63) overleden

Wout Holverda loopt het veld af voor de Sparta-legendes
Wout Holverda loopt het veld af voor de Sparta-legendes © ANP
LEIDEN - De in Leiden geboren oud-profvoetballer Wout Holverda is vrijdag op 63-jarige leeftijd overleden. Holverda begon in de jeugd bij het Leidse FC Roodenburg en kwam later onder meer uit voor Sparta uit Rotterdam. De aanvaller werd een keer geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar kwam tijdens die interland niet in actie.
In het seizoen 1977-1978 werd Holverda als linksbuiten gescout door Sparta Rotterdam. De kopsterke aanvaller kwam tot 1984 met succes uit voor 'zijn club' Sparta Rotterdam. Zijn grootste sportieve successen waren de wedstrijden voor de UEFA Cup tegen het Ierse Coloraine, het Oost-Duitse Carl Zeiss Jena en het Russische Spartak Moskou.
Later stond hij onder contract bij Fortuna Sittard en FC Haarlem. Holverda werd in 1984 één keer geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar hij werd in de wedstrijd tegen Denemarken niet opgesteld. Na zijn actieve loopbaan speelde hij nog diverse malen in het elftal van Oud-Sparta.

Bij toerbeurt opgehaald door supporters

In september 2013 werd bekend dat Holverda leed aan de ziekte van Alzheimer. Als gevolg hiervan kon hij niet meer zelfstandig wedstrijden bezoeken van Sparta, waarop supporters in actie kwamen. Sindsdien werd hij bij toerbeurt voor iedere wedstrijd van Sparta thuis opgehaald en na afloop thuis afgezet door de supporters van Sparta.
Holverda was naast oud-speler ook een hartstochtelijk supporter van Sparta Rotterdam. Ter nagedachtenis aan Hoverda speelt de club zondag met rouwbanden om, zo meldt mediapartner Sleutelstad. De vlag van Spartastadion Het Kasteel hangt halfstok.