Femke Heemskerk neemt afscheid in stijl: titel bij haar laatste kunstje

ROELOFARENDSVEEN - Femke Heemskerk heeft op haar laatste dag als professioneel zwemster nog een titel aan haar palmares kunnen toevoegen. In Eindhoven won ze zaterdagavond met haar team, Energy Standard, de seizoensfinale van de International Swimming League. De 34-jarige Roelofarendsveense stopt met zwemmen op topniveau.
De International Swimming League is een zwemcompetitie in teamverband. Over meerdere weekenden wordt er door teams tegen elkaar gezwommen op verschillende zwemonderdelen. Heemskerk zit met zwemmers van allerlei nationaliteiten in het team van de Franse sponsor Energy Standard. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven waren vrijdag en zaterdag de finales van het internationale toernooi.
Heemskerk zwom met het tweede team van Energy Standard de gemengde estafette op de 4x100 meter. Ze werd met haar ploeggenoten derde, het eerste team van Energy Standard won de race. Omdat Heemskerk en consorten vrijdag en zaterdag meerdere successen boekten, mogen ze zichzelf de beste noemen van deze editie van de International Swimming League.

'Golden Girls'

Met de eerste plek komt er een einde aan de indrukwekkende carrière van de Roelofarendsveense. Heemskerk was de afgelopen twee decennia een van de belangrijkste gezichten van het Nederlandse zwemmen. Ze behoorde als estafettezwemster tot de zogenoemde 'Golden Girls', de bijnaam voor het Nederlandse estafetteteam met Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Marleen Veldhuis. Het kwartet domineerde tussen 2008 en 2012 het estafettezwemmen bij de vrouwen.
Heemskerk maakte ook 17 jaar lang deel uit van de nationale zwemploeg en deed zodoende mee aan 33 internationale titeltoernooien. Niet zonder succes. In haar prijzenkast hangen onder andere olympisch goud en zilver, die ze won met de estafetteploeg. Ook staan er negen wereldtitels, tien Europese titels en 31 nationale titels op haar naam. In totaal bestaat haar palmares uit maar liefst 57 medailles.