Chinese eigenaar ADO Den Haag stapt weer naar de rechter

Grootaandeelhouder Wang Hui
Grootaandeelhouder Wang Hui © Soccrates Images
DEN HAAG - De Chinese eigenaar van ADO Den Haag, United Vansen (UVS), begint dinsdag aan de eerste stappen in het hoger beroep tegen de Haagse club. Een paar maanden geleden oordeelde de rechtbank tot twee keer toe dat UVS een bedrag van twee miljoen euro moet betalen aan ADO. De Chinezen zijn het daar niet mee eens en hebben daarom nooit betaald.
Zelf heeft ADO zich er al bij neergelegd dat dit nooit gaat gebeuren. Dat komt mede omdat het in juridische zin ondoenlijk blijkt te zijn om een partij in Beijing tot betalen te dwingen, bijvoorbeeld door hier een deurwaarder op af te sturen.
ADO Den Haag is al volop doende is met de overname van de club door Globalon Football Holding, en leek al geen rekening meer te houden met de betaling. In het vorige week gepresenteerde saneringsplan van ADO staat dan ook dat de club 'verwacht dat de vordering niet te incasseren en dus waardeloos is'.

'Niet voldoende garantie'

UVS-advocaat Anouk Rosielle vindt dat te vaag: ze geeft aan dat deze verwachting 'voor UVS natuurlijk niet voldoende garantie is' dat ADO op zeker moment niet alsnóg de twee miljoen wil gaan innen. 'UVS wil de vordering formeel van tafel', stelt de juriste.
Bij het bedrag van twee miljoen gaat het om een lening die UVS en zijn Chinese partner Jiahua Oriental Holdings volgens de rechter aan ADO hadden moeten verstrekken. Deze verplichting komt voort uit een garantie die UVS al in de zomer van 2020 heeft afgegeven: als ADO in financiële nood zou komen, zou het geld vanuit Beijing worden overgemaakt.

Overname van ADO

In april en in juni dit jaar hoopte de ADO-directie bij de rechter gedaan te krijgen dat UVS de kwestie in orde maakt. Dat lukte, de club won beide zaken. Advocaat Rosielle kondigde vervolgens aan dat haar cliënt dit wil aanvechten. Aanvankelijk wilde ze dit in september doen, maar uiteindelijk is dat naar 7 december verschoven.
De reden van het uitstel was, dat toen al volop over de overname van ADO werd gesproken. Hierdoor zou het hoger beroep te zijner tijd misschien helemaal niet meer aan de orde zijn. 'Ook zelf gaan we er liever niet mee door', verklaarde Rosielle ruim twee maanden geleden over deze juridische procedure. 'Hopelijk komen alle partijen op tijd tot een alomvattende oplossing'.

Relatie is ijzig

Die oplossing is er niet gekomen. ADO heeft weliswaar met Globalon als beoogde nieuwe eigenaar een akkoord bereikt over de overname van de club, maar daar is UVS helemaal niet bij betrokken geweest. De relatie tussen UVS en ADO is inmiddels zeer ijzig.
Dit blijkt ook uit het saneringsplan dat de externe herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger heeft opgesteld om een dreigend faillissement van de club af te wenden. Hij heeft de ongeveer honderdveertig schuldeisers een voorstel gedaan, waarbij ze een gedeelte vergoed krijgen van het bedrag dat ADO ze verschuldigd is.

Aandelen afnemen

Om voor Globalon de weg vrij te maken, wil Reiziger bovendien de aandelen van UVS afnemen. Hij ziet voldoende juridische mogelijkheden om dit gedaan te krijgen. Toch is het nog maar de vraag of de Chinese eigenaar dit zo maar over zijn kant laat gaan.
Ook het feit dat UVS het hoger beroep alsnog laat doorgaan, is veelzeggend voor de slechte verstandhouding tussen deze partij en ADO Den Haag. Desondanks staat het beoogde intrekken van de aandelen los van het hoger beroep dat Rosielle in gang gaat zetten. 'In beginsel bijten die twee procedures elkaar niet', geeft ze als toelichting.

Eerste stap

De eerste stap van de UVS-advocaat is van administratieve aard: ze dient dinsdag bij het gerechtshof een formulier in waarmee ze de zaak officieel aanmeldt en laat registreren.
UVS heeft dan vier weken de tijd om de stukken met de bijbehorende motivatie in te sturen. 'Daarna krijgt ADO eveneens vier weken voor haar antwoord', zei de juriste eind september in een toelichting.

Afgerond

Vervolgens is het aan het gerechtshof om een datum voor de zitting te kiezen. Hoe lang dat duurt, is niet te zeggen.
Herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger streeft er in geval naar dat eind januari, begin februari volgend jaar alle zaken zijn afgerond. In zijn scenario is UVS dan definitief van het toneel verdwenen en mag Globalon zich de nieuwe eigenaar van ADO Den Haag noemen.
Meer over de overname van ADO in ons dossier
We vragen een minuutje van je tijd. Wij hebben namelijk een paar vragen over onze online sportberichtgeving. Zie je liever dat we aandacht besteden aan andere sporten, of heb je tips. Vul dan onze enquête in: