Jack Plooij stond in de pitstraat toen Max Verstappen wereldkampioen werd: 'Het dak ging eraf'

Jack Plooij (midden)
Jack Plooij (midden) © ANP
DEN HAAG - 'Het was een rollercoaster.' Pitverslaggever Jack Plooij is nog maar nauwelijks bekomen van het wereldkampioenschap van Max Verstappen. Wat veel mensen dolgraag hadden gedaan, mocht hij doen: verslag vanuit de pitstraat tijdens de grandprix van Abu Dhabi. Hij maakte het gekkenhuis van wel heel dichtbij mee. 'De Engelsen stonden heel sip te kijken.'
'Het hele raceweekend ging echt op en neer. Zaterdag na de kwalificatie en zondagmorgen was iedereen blij, want Max ging starten vanaf pole position. Dus iedereen dacht: dat gaat een bliksemstart worden, dan rijdt hij weg en zien wij hem nooit meer terug', vertelt Plooij in het radioprogramma De Lunchshow.
'Maar dat werd het dus niet', verzucht Plooij. 'Na rondje vijf dachten wij eigenlijk al: daar gaat Max, het is klaar. Op deze baan is de baanpositie namelijk heel belangrijk. Dus je moet er echt voor zorgen dat je voorop rijdt, want dan kan er niet zoveel gebeuren. Maar dat deed Max dus niet', legt de pitreporter uit.

Magistrale wijze

Tegen het einde van de race was Plooij dan ook al aan het afbouwen, omdat het erop leek dat Max de wereldtitel niet zou pakken. 'Ik was al interviews aan het houden met uitvallers Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi. Maar met één oog bleef ik naar een monitortje kijken waarop de race te zien was. En toen zag ik opeens de crash van Nicholas Latifi en de safety car', vertelt Plooij enthousiast.
Toch dacht de reporter toen nog altijd niet dat Verstappen wereldkampioen zou kunnen worden. 'Wij dachten vooral: ''getverdemme'', het wereldkampioenschap wordt beslist achter de safety car', roept Plooij, nog steeds vol emotie. 'Maar uiteindelijk gebeurde dat dus niet. En kon Max zijn auto op magistrale wijze naast Lewis Hamilton zetten, zoals alleen hij dat kan. En toen ging het dak eraf bij ons', lacht de pitreporter.

Geen Engelse wereldkampioen

Dat Verstappen de eerste Nederlandse, en vooral geen Engelse, wereldkampioen is, merkte Plooij ook in de pitstraat. 'Het is eigenlijk een beetje een Engelse sport met veel grote Engelse tv-stations. Maar toen wij zagen dat Hamilton de wereldtitel niet zou gaan pakken, stonden de kleine tv-stationnetjes uit Spanje, België, Frankrijk, Denemarken, Finland en Nederland allemaal te juichen', vertelt de reporter vrolijk. 'En de Engelsen stonden heel sip te kijken.'
'Het was een rollercoaster, maar wij hebben gewoon een wereldkampioen', roept Plooij tot slot vrolijk. Gelukkig kan de pitreporter nog even nagenieten van het afgelopen weekend. 'Ik mag er nog de hele dag over leuteren', lacht Plooij.
We vragen een minuutje van je tijd. Wij hebben namelijk een paar vragen over onze online sportberichtgeving. Zie je bijvoorbeeld liever dat we aandacht besteden aan andere sporten, of heb je tips. Vul dan onze enquête in.