Wat kunnen Van Barneveld, Kuivenhoven en Van Duijvenbode verwachten op het WK Darts?

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © ANP
REGIO - Met Raymond van Barneveld, Maik Kuivenhoven en Dirk van Duijvenbode proberen drie darters uit de regio een gooi te doen naar de wereldtitel van 2022. Alledrie staan ze anders bekend bij het publiek. Gaat vijfvoudig wereldkampioen Barney na een jaar afwezigheid de wereld weer versteld doen staan? Lukt het de relatief onbekende Naaldwijker Maik Kuivenhoven om dit jaar de eerste ronde te overleven? En is Dirk van Duijvenbode, met zijn zeventiende plek op de wereldranglijst, een reële kanshebber voor de titel?

Raymond van Barneveld

Zoals gezegd, na een jaar afwezigheid, is Barney weer terug op het hoogste dartpodium. De laatste twee jaar zat hij in een achtbaan. Een roemloze aftocht tijdens het WK van 2020, een heroïsche afscheidsavond in Amsterdam en de kriebels om toch weer te gaan beginnen.
Toen hij die kriebels begin dit jaar omzette in een comeback, kwam misschien wel het moeilijkste toernooi uit zijn loopbaan. Hij moest weer helemaal onderaan beginnen. Dit omdat hij bij zijn afscheid, zijn tourkaart om wedstrijden te mogen spelen, had ingeleverd. Tijdens de zogeheten Qualifying School in het Duitse Niedernhausen liet hij zien het darten niet verleerd te zijn. Hij greep bij zijn eerste de beste kans een tourkaart en mocht zichzelf weer professioneel darter noemen.
Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © ANP
Begin november werd duidelijk dat Van Barneveld gedurende het jaar genoeg geld had verdiend tijdens de zogeheten vloertoernooien (zonder podium of groot publiek) om mee te doen aan het WK. Het zal een onwerkelijke wereld zijn geweest voor de Hagenaar. In plaats van zalen die zijn naam luid scanderen, waren achterafzaaltjes het podium waar hij zijn kunsten etaleerde.
Tijdens het WK stuit Barney in de eerste ronde op Laurence Ilagan uit de Filipijnen. Een op het oog makkelijke loting. Als hij de Aziaat verslaat, wordt het al een stuk lastiger voor de vijfvoudig wereldkampioen. 'Dan krijgt hij Rob Cross', weet dartanalyticus Roland Scholten. 'Die is ook in vorm. Als hij Cross kan verslaan, dan is Raymond een gevaarlijke speler. Dan krijgt hij namelijk zelfvertrouwen.'
Maandag 20 december rond 22.00 uur
Eerste ronde:
Raymond van Barneveld - Laurence Ilagan
Donderdag 23 december rond 22.00 uur
Tweede ronde:
Rob Cross - Raymond van Barneveld/Laurence IIagan

Maik Kuivenhoven

Naaldwijker Maik Kuivenhoven is een van de onbekendste Nederlandse deelnemers aan het WK. Toch reist hij al voor de tweede keer af naar Londen om zich te meten met de beste pijlengooiers van de wereld. Vorig jaar vloog de 33-jarige Westlander eruit na een nederlaag tegen de Engelsman Matthew Edgar.
Zijn WK-debuut kreeg nog een vervelend staartje. In maart maakte de NOS bekend dat Kuivenhoven vlak voor zijn WK-debuut was benaderd voor matchfixing. 'Hey Maik jij moet zondag wedstrijd gooien. Kunnen we geen deal maken dat je minder 180-ers gooit dan de tegenstander? Reageer even via insta of via vriend', luidde het bericht dat de darter ontving. 'Dat zit toch niet helemaal lekker', zei hij daarover. 'Je weet dat er een hoop geld omgaat in het gokken en dan krijg je zoiets. Dat voelt vreemd, zo'n berichtje.'
Maik Kuivenhoven viert een overwinning tijdens World Series Finals
Maik Kuivenhoven viert een overwinning tijdens World Series Finals © PDC/Lawrence Lustig
Die wrange bijsmaak van zijn WK-debuut wil hij dit jaar wegspoelen met een overwinning. Zijn tegenstander is Ky Smith, een 19-jarige Australiër, waarvan het meest bekende wapenfeit is, dat zijn vader ook meedoet aan het toernooi in Londen. Ze zijn samen het eerste vader-zoon-duo dat te zien is op het WK.
Voor Kuivenhoven is dat uiteraard bijzaak. Hij wil de volgende ronde halen waar James Wade op hem wacht. Volgens dartanalist Scholten moet winnen van Smith wel lukken. 'Daarna wordt het lastiger. Mike heeft als voordeel dat hij over het algemeen zijn rust makkelijk bewaart. De vraag is of hem dat ook lukt op een groot podium als het WK.'
Zondag 19 december rond 14.00 uur
Eerste ronde:
Maik Kuivenhoven - Ky Smith
Maandag 20 december rond 23.00 uur
Tweede ronde:
James Wade - Maik Kuivenhoven/Ky Smith

Dirk van Duijvenbode

Na Michael van Gerwen is Dirk van Duijvenbode de hoogstgeplaatste Nederlander tijdens het WK darts. Tegenwoordig bivakkeert de pijlengooier uit 's-Gravenzande op de zeventiende plaats van de wereldranglijst. Daardoor mag hij, net als de andere spelers uit de top 32, de eerste ronde overslaan.
Met zijn gortdroge interview, zijn snoeiharde opkomstmuziek en zijn liefde voor zijn werk bij een auberginekwekerij heeft Van Duijvenbode zich in anderhalf jaar tijd opgewerkt tot een van de populairste Nederlandse darters. Natuurlijk is die faam niet alleen gebouwd op zijn cultstatus. Van Duijvenbode behoort met zijn prima prestaties tot de subtop van de mondiale dartwereld.
Dirk van Duijvenbode juicht nadat hij Gary Anderson heeft verslagen tijdens de UK Open
Dirk van Duijvenbode juicht nadat hij Gary Anderson heeft verslagen tijdens de UK Open © Orange Pictures
Vorig jaar vloog de Westlander er in de kwartfinale uit. Zijn idool, de Schot Gary Anderson, was toen met 5-1 te sterk. Van Duijvenbode kwam zo ver in het toernooi door onder andere de Engelsmannen Rob Cross (oud-wereldkampioen) en Glenn Durant te verslaan. Twee spelers die toentertijd veel hoger waren aangeschreven. Een jaar later wordt Aubergenius in een adem met ze genoemd.
In de tweede ronde wacht een wedstrijd tegen de Rus Boris Koltsov, die eerder de Nederlander Jermaine Wattimena versloeg. Daarmee heeft hij een van de zwaarste lotingen voor een geplaatste speler in de tweede ronde. Maar, een Van Duijvenbode in vorm, moet kunnen winnen van die speler. Daarna wacht het echte werk. Hij kan regerend wereldkampioen Gerwyn Price al snel tegenkomen. Het zal voor Van Duijvenbode loodzwaar worden om net als vorig jaar de kwartfinale te halen.
Woensdag 22 december rond 21.00 uur
Tweede ronde:
Dirk van Duijvenbode - Koltsov
We vragen een minuutje van je tijd. Wij hebben namelijk een paar vragen over onze online sportberichtgeving. Zie je bijvoorbeeld liever dat we aandacht besteden aan andere sporten, of heb je tips. Vul dan onze enquête in.

Lees ook: