Naaldwijker Maik Kuivenhoven wint eerste wedstrijd op WK Darts

Maik Kuivenhoven viert een overwinning tijdens World Series Finals
Maik Kuivenhoven viert een overwinning tijdens World Series Finals © PDC/Lawrence Lustig
NAALDWIJK - Darter Maik Kuivenhoven heeft zijn eerste partij op het WK Darts gewonnen. De 33-jarige Naaldwijker was met 3-1 in sets te sterk voor de 19-jarige Ky Smith uit Australië.
Het is de tweede keer dat de Westlander, nu nummer 56 op de wereldranglijst, meedoet aan het WK Darts. Vorig jaar strandde Kuivenhoven al in de eerste ronde na een pijnlijke 3-0 nederlaag. Deze overwinnig is dus meteen de allereerste WK-wedstrijd die hij wint.
Kuivenhoven kende een bliksemstart met twee 180'ers in zijn eerste leg, die hij in twaalf pijlen uitgooide. De volgende leg wist hij Smith gelijk te breken via tops. Kuivenhoven werd daarna meteen teruggebroken, maar op zijn beurt brak hij Smith ook weer, waardoor hij de eerste set met 3-1 in legs wist te winnen.

Wedstrijd vol met breaks

In de tweede set, die Smith mocht beginnen, was de Naaldwijker ook heer en meester. Kuivenhoven wist meteen met een break te beginnen. In de leg erna kwam hij ook niet in de problemen tegen de onervaren Australiër die geen potten wist te breken, waardoor het 2-0 in legs werd. Met nog maar eens een break won de Westlander de tweede set overtuigend met 3-0 in legs.
Ook de derde set begon Kuivenhoven met een 180'er in de eerste leg, toch wist hij de dubbels maar niet te raken waarna hij werd gebroken door Smith. Het werd een wedstrijd van de breaks, want ook de tweede leg was een break: Kuivenhoven kwam op 1-1. Na weer een break van Smith werd het 1-2 in legs. Ook de vierde leg van de derde set won Smith waardoor de Australiër onverwachts nog met 1-3 in legs een set pakte. De 19-jarige Smith kwam daardoor terug tot 2-1 in sets.
De vierde set begon alweer met twee breaks: 1-1. Vanaf 91 wist Kuivenhoven ook een knappe break te plaatsen waarna hij met 2-1 voorsprong in legs mocht gaan gooien voor de wedstrijd. Zijn eerste match dart was meteen raak waardoor hij met 3-1 in sets de wedstrijd pakte.

Barney en Aubergenius komende week in actie

De volgende horde voor Kuivenhoven wordt een stuk zwaarder. Dan is James Wade, de nummer vier van de wereld, de tegenstander. Kuivenhoven is de eerste darter uit de regio die dit jaar in actie kwam op het wereldkampioenschap. Maandagavond maakt Hagenaar Raymond van Barneveld zijn rentree. Hij neemt het op tegen de 43-jarige Lourence Ilagan uit de Filipijnen.
Woensdagavond is Dirk van Duijvenbode uit 's-Gravenzande aan de beurt. Als nummer 17 van de wereld hoeft 'Aubergenius' pas in de tweede ronde aan te treden, waar hij het op moet nemen tegen de Rus Boris Koltsov, die in de eerste ronde Nederlander Jermaine Wattimena versloeg.
We vragen een minuutje van je tijd. Wij hebben namelijk een paar vragen over onze online sportberichtgeving. Zie je bijvoorbeeld liever dat we aandacht besteden aan andere sporten, of heb je tips. Vul dan onze enquête in.