Barney viert comeback op WK darts met overwinning, Kuivenhoven uitgeschakeld

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © PDC
REGIO - Raymond van Barneveld heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd op het WK darts met 3-0 in sets gewonnen van de Filipijn Lourence Ilagan. Daarmee maakte de vijfvoudig wereldkampioen een succesvolle rentree op het belangrijkste dartstoernooi van het jaar. In de volgende ronde treft hij de Engelsman Rob Cross. Maik Kuivenhoven uit Naaldwijk verloor in de tweede ronde van James Wade.
De eerste set ging met redelijk gemak naar de Hagenaar (3-1). Hij begon moeizaam en moest zelfs een leg aan zijn tegenstander laten. Maar vervolgens gooide hij zowel de derde als vierde leg binnen vijftien pijlen uit.
De tweede set leek de 'oude' Barney weer teruggekeerd in het Londense Ally Pally. Met een gemiddelde score van meer dan 100 punten per drie pijlen won hij dat bedrijf met 3-0. Tegenstander Illigan was gebroken en de laatste set werd daardoor een formaliteit (3-1).

'Ik heb het goed gedaan'

'3-0 blijft 3-0, dus dan heb ik het goed gedaan', zei Barney na afloop tegen RTL. 'De tweede set was goed, de derde was matig. Daarin miste ik te veel dubbels. Dat moet tegen Cross beter.' De wedstrijd tegen de Engelsman staat donderdagavond op het programma.
De Hagenaar speelde met oordopjes in, maar laat ze de volgende wedstrijd misschien wel in zijn hotel liggen. Hij wil meer genieten van de atmosfeer. 'Dit is fantastisch publiek hier.'

Kuivenhoven in de tweede ronde

Kuivenhoven en Wade lieten tijdens hun wedstrijd niet het beste darts van het WK zien. De Engelsman haalde slechts een gemiddelde van 84, de Westlandse darter kwam tot 89. 'Als er een kans was om hem te verslaan, was het nu', zei Kuivenhoven na afloop dan ook tegen RTL. 'Ik baal enorm. Ik had kansen zat en die had ik moeten afmaken.'
Het grote verschil tussen de twee was het finishen. Wade was in het wegzetten en gooien van de dubbels beter dan de Naaldwijker. Dat leidde dan ook tot een 2-0 voorsprong voor de Engelse nummer vier van de wereld.

Goede derde set

In de derde set had Kuivenhoven een opleving. Met goed spel trok hij die met 3-0 naar zich toe. Die vorm kon hij vervolgens niet doortrekken naar de vierde set. Die ging met 3-1 naar de Brit, waardoor de Westlander naar huis mag. 'Mooi dat ik de eerste wedstrijd hier heb gewonnen', sloot hij af. 'Maar ik baal van deze wedstrijd.'
Dirk van Duijvenbode uit 's-Gravenzande komt woensdagavond in actie tegen de Rus Boris Koltsov.
We vragen een minuutje van je tijd. Wij hebben namelijk een paar vragen over onze online sportberichtgeving. Zie je bijvoorbeeld liever dat we aandacht besteden aan andere sporten, of heb je tips. Vul dan onze enquête in.