Sensationele comeback op WK darts: Van Duijvenbode naar de volgende ronde

Dirk van Duijvenbode blij na zijn overwinning op Ross Smith
Dirk van Duijvenbode blij na zijn overwinning op Ross Smith © PDC
'S-GRAVENZANDE - Dirk van Duijvenbode heeft voor een huzarenstukje gezorgd op het WK darts. De Westlander pakte maandagmiddag bij een achterstand van 3-0 in sets zijn allerlaatste kans tegen de Engelsman Ross Smitt. Van Duijvenbode kwam terug en sleepte uiteindelijk een 4-3 overwinning uit het vuur.
Ross Smith was een lastige loting voor de Westlander. De Engelsman staat 34ste op de wereldranglijst en liet in de tweede ronde zien al van goede gooihuizen te komen. Hij schakelde zijn landgenoot Stephen Bunting toen uit. Bunting staat met een zestiende plek een plaats hoger op de mondiale ranking dan Van Duijvenbode.
Het zat Van Duijvenbode in de eerste drie sets van de wedstrijd niet mee. Hij miste veel dubbels en pakte de cadeautjes die Smith hem gaf niet uit. Al heel snel stond het 3-0 in sets voor zijn Engelse tegenstrever. Alleen een wonder kon de darter uit 's-Gravenzande nog redden.

De turbo gaat aan

Dat wonder kwam er door een dure gooifout van Smith. Aubergenius, zoals de bijnaam van de Westlander luidt, pakte het cadeautje dit keer wel uit en won de vierde set met 3-2. Daarna ging de turbo aan bij Van Duijvenbode.
Set na set imponeerde Van Duijvenbode steeds meer. Zijn tegenstander kon niet mee met het hoge niveau dat de darter uit 's-Gravenzande liet zien en kakte volledig in. Pas bij een 3-3 stand in sets kwam er even wat klad in het spel van de Nederlander.

Mogelijk tegen titelhouder Price

Toch had hij het zelfvertrouwen van Smith genoeg beschadigd. De Brit kreeg nog wat kansjes om Van Duijvenbode pijn te doen, maar dit lukte niet meer. Uiteindelijk won 'Aubergenius' de negende en beslissende set met 3-1.
Vorig jaar bleef de pijlengooier uit 's-Gravenzande tot en met nieuwjaarsdag in het toernooi. Een teken dat je ver bent gekomen op het WK. Zijn idool Gary Anderson schakelde hem toen in de kwartfinale uit. Van Duijvenbode ligt op koers om dat kunstje te herhalen. Voor een plek in de kwartfinales neemt Van Duijvenbode het in de volgende ronde mogelijk op tegen titelhouder Gerwyn Price, die in de derde ronde nog aantreedt tegen de Belg Kim Huybrechts.