Patrick Roest en Jutta Leerdam pakken tweede ticket voor Olympische Spelen

Patrick Roest eindigde op de 10.000 meter als tweede en mag ook op deze afstand naar de Spelen
Patrick Roest eindigde op de 10.000 meter als tweede en mag ook op deze afstand naar de Spelen © ANP
LEKKERKERK - Patrick Roest uit Lekkerkerk en Jutta Leerdam uit 's-Gravenzande hebben zich op het Olympisch kwalificatietoernooi geplaatst voor een tweede afstand. Roest en Leerdam wonnen beide zilver op hun afstand, maar omdat ze al een afstand hebben gewonnen zijn beide schaatsers op deze afstand ook zeker van deelname aan de Spelen in Beijing.
Roest werd dinsdagavond op de 10.000 meter tweede achter Jorrit Bergsma. Omdat Roest zich al op de 5000 meter heeft geplaatst weet de schaatser al zeker dat hij ook op deze afstand uit mag komen. Roest reed in de laatste rit lang op het schema van Bergsma, die een rit eerder was gestart. In de laatste ronden liep het verschil op tot meer dan acht seconden, maar de tweede plaats kwam voor Roest geen moment in gevaar. Roest finishte uiteindelijk in 12.50.84.
De schaatser uit Lekkerkerk komt donderdag na eerder de vijf kilometer gewonnen te hebben nog een laatste keer in actie. Dan rijdt hij ook nog de 1500 meter. Op deze afstand moet hij bij de eerste drie eindigen om ook zijn derde Olympische ticket in de wacht te slepen. Bovendien is de kans groot dat Roest na het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) wordt aangewezen voor de ploegenachtervolging, zodat hij nog een extra kans op een medaille heeft.

Ook Jutta Leerdam pakt tweede ticket

Het podium werd dinsdagavond voltooid door Beau Snellink uit Noorden. Hij reed zijn tien kilometer in net iets minder dan dertien minuten. Omdat Nederland op de Olympische Spelen op de langste afstand maar twee rijders af mag vaardigen is de podiumplek niet voldoende voor een ticket voor Beijing.
Bij de vrouwen heeft Jutta Leerdam net als Roest een tweede Olympische ticket bemachtigd. Op de 500 meter zette de schaatsster uit 's-Gravenzande met 37.32 de tweede tijd neer. Ze kwam hiermee 0.03 seconde tekort om te winnen. De titel ging naar Femke Kok. Omdat Leerdam eerder al de 1000 meter had gewonnen is die zilveren medaille ook automatisch goed voor deelname in Beijing.