Kjeld Nuis mag olympische titel niet verdedigen, Kai Verbij en Hein Otterspeer gaan wel naar Spelen

Olympisch kampioen Kjeld Nuis mag zijn titel toch verdedigen
Olympisch kampioen Kjeld Nuis mag zijn titel toch verdedigen © ANP
TER AAR - Olympisch kampioen Kjeld Nuis mag zijn titel op de 1000 meter niet verdedigen. Op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen werd de schaatser uit Zoeterwoude op zijn favoriete afstand vierde. Kai Verbij uit Hoogmade plaatste zich wel, hij werd tweede. Bij de dames kwam Melissa Wijfje eerder op de dag op de 1500 meter al twee honderdsten tekort om zich te kwalificeren.
De concurrentie was groot op 1000 meter bij de mannen. In de prestatiematrix staat deze afstand als hoogste ingeschaald. En met vier kanshebbers voor een olympisch ticket was al bekend dat er iemand af moest vallen. Nuis kwam als een van de eerste favorieten in actie in de achtste rit. Hij verloor in een rechtstreeks duel van Gouwenaar Hein Otterspeer en moest hierdoor afwachten of zijn tijd van 1.07.64 voldoende zou zijn.
In de volgende rit reed alleen Thomas Krol flink sneller, zijn tijd zou ook de winnende blijken te zijn. Hierdoor stond Nuis op de derde plek en van de kanshebbers kwam alleen Verbij nog in actie. De man uit Hoogmade ging de eerste zeshonderd meter gelijk op met de tijd van Nuis, maar was uiteindelijk veertien honderdsten sneller en werd hiermee tweede.

Maar negen startplekken

Voor Verbij was de opluchting na de race groot. Op de 500 meter reed hij eerder deze week al de derde tijd. Dit is op zich goed voor een plek op de Spelen in Beijing, maar hij was nog wel afhankelijk van de resultaten van anderen, omdat Nederland maar negen startplekken bij de mannen heeft. Met een tweede plek op de kilometer is er nu aan alle onzekerheid een einde en weet Verbij zeker dat hij op de 500 en 1000 meter in Beijing in actie kan komen.
Ook Otterspeer was dolblij na zijn race. De 33-jarige Gouwenaar gaat voor het eerst naar het grootste schaatstoernooi ter wereld. 'Een jongensdroom voor een oude man', zo jubelde Otterspeer bij de NOS nadat zijn race goed genoeg bleek te zijn voor een ticket.

Wijfje grijpt net naast Spelen

Bij de dames stond Wijfje na haar rit op de 1500 meter met een tijd van 1.54.01 bovenaan, maar na haar kwamen nog zes rijdsters in actie. Dat Ireen Wüst sneller zou zijn, dat was geen verrassing, al was het verschil maar dertien honderdsten. In de voorlaatste rit reed Marijke Groenewoud verrassend twee honderdsten sneller op de 1500 meter, waardoor de kansen van Wijfje aan een zijden draadje hingen.
Melissa Wijfje greep in een leeg Thialf net naast een olympisch ticket
Melissa Wijfje greep in een leeg Thialf net naast een olympisch ticket © ANP
In de laatste rit kwam Jutta Leerdam, winnares van de 1000 meter en nummer twee van de 500 meter, in actie. De 's-Gravenzandse had tot de laatste ronde de snelste tussentijd, maar stortte in het laatste rondje in. Hierdoor kon haar tegenstander Antoinette de Jong langszij komen en zij won uiteindelijk de afstand, waardoor Wijfje net naast het podium en net naast olympische deelname greep.