Schaatser Kjeld Nuis mag wel olympische titel op 1500 meter verdedigen

Kjeld Nuis in actie op de 1000 meter tijdens de vierde dag van het OKT
Kjeld Nuis in actie op de 1000 meter tijdens de vierde dag van het OKT © ANP
ZOETERWOUDE - Schaatser Kjeld Nuis uit Zoeterwoude mag op de Olympische Spelen volgend jaar wel zijn titel op de 1500 meter gaan verdedigen. Door een zege op het Olympisch kwalificatie toernooi (OKT) pakt de 32-jarige schaatser toch een ticket voor de Spelen in Beijing. Een dag eerder lukte het Nuis niet zich te plaatsen voor de 1000 meter.
Thomas Krol was twee honderdsten van een seconde langzamer dan Nuis. De 29-jarige schaatser van Jumbo-Visma leek op weg naar een snellere tijd, maar kwam tot 1.43,87. Leidenaar Tijmen Snel verraste met de derde tijd van 1.45,16 en bleef daarmee Patrick Roest uit Lekkerkerk voor. Roest mag dus geen gooi doen naar een olympische medaille op de 1500 meter, de Leidenaar wel.
Op de 1000 meter wilde Nuis ook graag zijn titel verdedigen, maar de concurrentie op die afstand bleek woensdag te groot. Op zijn favoriete afstand werd de Zoeterwoudenaar vierde, achter Krol, Kai Verbij uit Hoogmade en Hein Otterspeer uit Gouda. Die drie plaatsten zich wel voor de 1000 meter. Voor de 33-jarige Gouwenaar Otterspeer betekent dat een debuut op de Olympsiche Spelen.

'Euforisch en getergd'

Het duurde even voordat Kjeld Nuis euforisch was na zijn zege op de 1500 meter in Thialf. 'Mijn eerste gevoel was eigenlijk dat ik er nog meer van baalde dat ik woensdag het ticket op de 1000 meter miste en mijn titel op die afstand niet kan verdedigen. Dus ik was even heel blij na de finish, maar 200 meter verder schold ik alles bij elkaar', zei Nuis bij de NOS.
'Weet je hoeveel pijn het doet als je je titel niet kunt verdedigen? En als dan 100.000 mensen zeggen dat het wel goed komt op de 1500 meter, dan wil je dat niet horen. Maar ik heb het geflikt. Ik ga naar China en daar wil ik vlammen en mijn titel op de 1500 meter met hand en tand verdedigen. Ik ben euforisch, maar ook getergd.'