Barney maakt sprong en Aubergenius in top-16: maar hoe werkt de wereldranglijst bij darts?

Raymond van Barneveld tijdens het afgelopen WK
Raymond van Barneveld tijdens het afgelopen WK © ANP
REGIO - De nieuwe wereldranglijst is na het WK Darts weer opgemaakt. Ondanks dat Dirk van Duijvenbode, een ronde eerder werd uitgeschakeld dan vorig jaar, klimt hij weer twee plekjes op de mondiale ranking. Aubergenius, zoals zijn bijnaam luidt, is terug te vinden op de vijftiende plek. Ook Naaldwijker Maik Kuivenhoven (van 56 naar 48) en Hagenaar Raymond van Barneveld (van 68 naar 58) maken een sprong op de zogeheten Order of Merit. Jeffrey de Zwaan uit Leidschendam, die zich niet wist te kwalificeren voor het WK, daalt zes plekken en staat 45ste. Maar hoe werkt de wereldranglijst bij het darts?
Sinds 2007 werkt dartbond PDC met de Order of Merit, oftewel de Orde van Verdiensten. Zoals de naam het al zegt; de ranking wordt gebaseerd op het prijzengeld dat een darter verdient. Het totaalbedrag dat achter een naam van een darter staat, is het geld dat hij gedurende twee jaar tijdens dartoernooien bij elkaar heeft gegooid. Van Duijvenbode komt op de vijftiende plaats omdat hij de afgelopen 24 maanden 271.750 Britse ponden kreeg uitbetaald vanwege zijn prestaties op het podium. Dat is ongeveer 325.000 euro. Nummer 1 van de wereld, de Welshman Gerwyn Price staat op £ 1,2 miljoen pond. Michael van Gerwen staat derde en gooit al twee jaar wat minder dan voorheen. Toch kon hij in die 104 weken iets meer dan 650.000 pond op zijn bankrekening bijschrijven.

Regiogenoten op de Order of Merit:

  • 15. Dirk van Duijvenbode £ 271,750
  • 45. Jeffrey de Zwaan £82,750
  • 48. Maik Kuivenhoven £70,750
  • 58. Raymond van Barneveld £53,500
Het lijkt simpel. Je doet mee aan een darttoernooi van de PDC en hoe verder je komt, hoe meer geld je krijgt. Helaas zo werkt het niet. Niet alle toernooien tellen namelijk mee voor de wereldranglijst. Door zijn vijftiende plek op de Order of Merit mag Van Duijvenbode bijvoorbeeld eind januari meedoen aan The Masters. Dit toernooi is alleen toegankelijk voor de beste 24 spelers van de wereldranglijst. Maik Kuivenhoven die 48ste staat, zou dus niet mee kunnen doen en geen geld kunnen verdienen.

Invitatietoernooien tellen niet mee

Daarom is er besloten dat er op zo'n toernooi wel geld kan worden verdiend, maar dat het bedrag dat een darter opstrijkt niet meetelt voor de wereldranglijst. Zo zijn er meer van die invitatietoernooien, een strijd waar je alleen mag meedoen als dartbond PDC of een sponsor je uitnodigt en je dus niet voor kan kwalificeren. Die uitnodiging voor een gesloten toernooi kan komen vanwege je plek op de wereldranglijst, maar ook om het publiek je graag ziet darten. De grote vraag: welke krachtmetingen tellen dan wel mee voor de Order of Merit?
Dirk van Duijvenbode
Dirk van Duijvenbode © PDC/ Lawrence Lustig
De PDC heeft besloten dat toernooien die vallen onder de Premier Ranked Events en ProTour Events meetellen voor de Order of Merit. Onder de Premier Ranked Events vallen de misschien wel zeven bekendste toernooien. Dat zijn het WK, World Matchplay, World Grand Prix, Grand Slam, European Championship, Players Championship Finals en UK Open. Dit zijn televisietoernooien en daar is het grote geld te verdienen. De winnaar van het WK kan bijvoorbeeld een half miljoen pond in zijn zak steken. Een weekendje darten tijdens de UK Open levert voor degene die zich op zondagavond de beste mag noemen ook al 100.000 pond op.

European Tour en Players Championship

Omdat vooral de wereldtop zich voor dit soort toernooien kwalificeert en om wat aan de naamsbekendheid van het darten in heel Europa te doen, zijn er nog 41 kleinere toernooien die meetellen en waaraan iedereen met een tourkaart kan meedoen. De toernooien zijn onderverdeeld in de European Tour (13 stuks) en Players Championship (28 stuks). Tijdens de European Tour wordt er over het hele continent gespeeld. Onder andere zijn de darters te zien op Gibraltar, in München of Budapest, maar ook in Zwolle. De winnaar van zo'n driedaags toernooi strijkt 25.000 pond op voor zijn portemonnee maar ook voor de Order of Merit. Een plek bij de laatste 48 levert ook nog duizend pond op. De 32 spelers die tijdens de dertien Europese toernooien het meeste geld hebben verdiend, mogen in oktober meedoen aan de European Championship.
De Player Championship werkt net iets anders. Een paar keer per jaar verzamelen de darters zich gedurende drie of vier dagen in een hal waar een zogeheten vloertoernooi wordt gespeeld. Elke dag wordt er een toernooi afgewerkt. Zo wonnen Raymond van Barneveld en Dirk van Duijvenbode vorig jaar een van de Player Championships. Toch goed voor 10.000 pond extra. Toppers laten dit soort toernooien nog wel eens aan zich voorbijgaan.

Barney op de Q-school

Toen Barney vorig jaar februari een van de finales won, mocht hij pas sinds een week weer meedoen aan de toernooien van de PDC. Hij was teruggekomen op zijn besluit om te stoppen en wilde weer profdarter worden. Omdat hij zijn tourkaart had ingeleverd, moest hij weer van vooraf aan beginnen. Dat moet via de Qualification-schools (Q-schools), toernooien in januari of februari waar een tourkaart kan worden verdiend. Er is een Britse en een Europese Q-school, waar in totaal ongeveer dertig plekken voor het profcircuit zijn te verdienen.
Maik Kuivenhoven
Maik Kuivenhoven © PDC/Lawrence Lustig
Van Barneveld haalde vorig jaar een tourkaart en mag daardoor twee jaar lang aan toernooien meedoen. Als je na 104 weken niet in de top-64 van de wereld staat, dan moet je je licentie inleveren en weer opnieuw beginnen bij de Q-schools. Met zijn huidige 58ste plek op de wereldranglijst, lijkt Van Barneveld nu al goed op weg om ook in 2023 van een tourkaart verzekerd te zijn. Hij begon vorig jaar februari op nul pond en staat nu al bij de beste 64. Daar kan het komende jaar alleen maar geld bijkomen. Voor Maik Kuivenhoven wordt het meer naar beneden kijken. Door zijn overwinning in het eerste ronde van het WK heeft hij een aardig bedrag kunnen bijschrijven. Maar of het aan het eind van de rit genoeg is, weten we over twaalf maanden. Voor de zekerheid moet hij vooral bij de wat minder prestigieuze toernooien geld zien te winnen.

Van Duijvenbode moet goede prestaties verdedigen

Voor Van Duijvenbode en De Zwaan wordt het een ander verhaal. Vooral De Zwaan teert op goede resultaten uit 2020. Prestaties en dus geldbedragen die gedurende dit jaar vervallen. Hoewel Aubergenius er nu enorm goed voor staat, moet hij vanaf komend najaar zijn puike prestaties gaan verdedigen. In oktober 2020 behaalde hij bijvoorbeeld de finale van The World Grand Prix. Die plek was toen goed voor 50.000 pond. Als hij komend jaar slechts tot de laatste zestien komt, dan strijkt hij 10.000 pond op. Op de Order of Merit gaat er dan 40.000 pond af van zijn totaalbedrag. Zo heeft de nummer vijftien van de wereld komend jaar genoeg om voor te vechten.