EK afstanden: goud, zilver en brons voor Roest, Nuis en Verbij

Nuis strijdt voor de ritwinst op de kilometer
Nuis strijdt voor de ritwinst op de kilometer © ANP
REGIO - Schaatsers Patrick Roest uit Lekkerkerk, Kjeld Nuis uit Zoeterwoude-Dorp en Kai Verbij uit Hoogmade hebben zich vrijdag op de EK afstanden in Heerenveen in de prijzen gereden. Nuis herpakte zich na een teleurstellende rit op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) en reed naar het zilver op de 1.000 meter. Verbij werd derde en complementeerde het oranje podium. Ook de achtervolgingsploeg won een medaille op de openingsdag van de Europese kampioenschappen. Roest snelde samen met Sven Kramer en Marcel Bosker naar het goud op de ploegenachtervolging.
Een Nederlands podium op de 1.000 meter van het EK afstanden. Thomas Krol schreef de kilometer op zijn naam. Nuis eindigde op plek twee, Verbij werd derde. De verschillen tussen de drie landgenoten waren klein. In een één-tegen-één-gevecht wist Nuis op de laatste meters zijn concurrent Verbij voor te blijven. Een rit later was het de beurt aan Krol, die een goede race reed en met 1.07,76 negenhonderdste van een seconde sneller finishte dan Nuis (1.07,86).
Na afloop baalde Nuis dat hij niet heeft gewonnen. Tegen de NOS zei de tweevoudig olympisch kampioen dat hij 'wel beter heeft gereden dan op het OKT'. De uitslag was volgens Nuis 'super close': 'Alles binnen die tiende, dan zit het er heel erg dichtbij. Het viel helaas niet mijn kant op. De beste heeft gewonnen en dat was ik niet vandaag.'

Achtervolgingsploeg pakt goud

Naast de 1.000 meter was er ook winst voor Nederland op de ploegenachtervolging. Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker reden in een baanrecord van 3.40,63 naar de snelste tijd. Daarmee bleef het trio Noorwegen, die als eerste een scherpe tijd neerzetten, voor.
Roest (m) met de gouden medaille op het podium
Roest (m) met de gouden medaille op het podium © OrangePictures
Na afloop zei Roest tegen de NOS dat het drietal het rijden van een baanrecord als doel had gesteld. 'Je wilt het toch even laten zien, zeker omdat het de laatste ploegenachtervolging voor de Spelen is.'