Laatste wedstrijd Sven Kramer in Thialf ooit, maar Patrick Roest wint 'm

Patrick Roest op weg naar het goud op de 5000 meter
Patrick Roest op weg naar het goud op de 5000 meter © OrangePictures
REGIO - Patrick Roest is voor de tweede keer Europees kampioen geworden tijdens de EK afstanden dit weekeinde. Na vrijdagavond goud veroverd te hebben met de ploegenachtervolging, was de 26-jarige schaatser uit Lekkerkerk zaterdagmiddag de sterkste op de 5000 meter.
Roest noteerde in Heerenveen 6.11,54. Daarmee was de viervoudig wereldkampioen ruim twee seconden sneller dan landgenoot Jorrit Bergsma (6.13,47). De Noor Hallgeir Engebraten werd derde: 6.13,67. Sven Kramer, die na dit seizoen stopt met langebaanschaatsen, reed zijn allerlaatste officiële wedstrijd in ijsstadion Thialf. De ploeggenoot van Roest klokte de zesde tijd (6.18,11).
'Ik ben er hartstikke blij mee. Het is een mooie prijs', vindt Roest. De kandidaat-olympisch kampioen zei tegenover de NOS deze wedstrijd te gebruiken in de voorbereiding op de Olympische Spelen, die volgende maand in Peking (China) zijn. 'Dan is het fijn dat je 'm wint.'

Voskamp zesde, goud teamsprinters

Op de 500 meter werd Dione Voskamp uit De Lier zesde. Haar 37,87 was ruim een halve seconde langzamer dan de winnende tijd van de Nederlandse Femke Kok (37,32).
Bij de teamsprint, een bijnummer dit EK, won Nederland. Kai Verbij (Hoogmade), Tijmen Snel (Leiden) en Merijn Scherpenkamp kregen goud omgehangen dankzij hun 1.19,71.