Watersporters in de prijzen bij Haags Sportgala: dit zijn de winnaars

Kiran Badloe
Kiran Badloe © ANP
DEN HAAG - Windsurfer Kiran Badloe en zeilster Marit Bouwmeester zijn tijdens het Haags Sportgala uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar. De 18-jarige zeiler Paul Hameeteman werd benoemd tot sporttalent van het jaar. Door corona konden de prijzen dit jaar niet tijdens het gala worden uitgereikt. Een speciale kampioenenkar maakte daarom een ronde langs de winnaars.
Kiran Badloe veroverde afgelopen zomer de harten van Nederland door met een blauwgeverfde pijl op zijn hoofd het olympisch goud in de wacht te slepen. De meervoudig wereldkampioen windsurfen behoorde samen met atleten Tony van Diepen en Khalid Choukoud tot de genomineerden.
De blauwe pijl op het hoofd van Kiran Badloe was een verwijzing naar animatiefiguur Aang. Een karakter uit de serie 'Avatar, the last air bender known to be alive'. De hoofdpersoon, ook getooid met blauwe bewegwijzering op zijn hoofd, beheerst het element wind. Gepast vond Badloe: 'Dat doe ik hier in Tokio ook.'
Bij de vrouwen hield Marit Bouwmeester windsurfster Lilian de Geus en hockeyster Eva de Goede achter zich. De 33-jarige Voorburgse veroverde in Tokio brons in de Laser Radial. Het was al de derde keer dat Bouwmeester een plak veroverde op de Olympische Spelen. In 2012 behaalde ze een tweede plaats en in 2016 ging ze met de gouden plak aan de haal.

Zeilduo Bekkering/Duetz

Sporttalent Paul Hameeteman werd afgelopen jaar wereldkampioen bij de junioren in de Laser Standaard klasse. Hameeteman was een van de drie genomineerden voor de verkiezing. Atleet Gabriel Emmanuel en freerunster Noa Diorgina visten achter het net.
Ook de titel 'sportploeg van het jaar' werd toegekend aan de watersporters. Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die in Tokio brons pakten op de Spelen, mochten de prijs in ontvangst nemen. De hockeydames van hdm en beachvolleybalster Katja Stam en Raïsa Schoon waren de andere genomineerden.

Prijs voor coach Badloe

Ook de coach die heeft bijgedragen aan het behalen van Badloe's Olympische plak, viel in de prijzen. Aaron McIntosh werd verkozen tot 'sportcoach van het jaar'. Emine Kucukyildiz werd benoemd tot beste scheidsrechter, terwijl Esmahan Bettah Richard Krajicek Award in ontvangst mocht nemen, de prijs voor het beste Haags Sportinitiatief op sociaal maatschappelijk gebied.