Schaatsen, snowboarden, skiën en bobsleeën: onze regiogenoten op de Olympische Spelen

Michelle Dekker mag zich opmaken voor haar tweede Spelen
Michelle Dekker mag zich opmaken voor haar tweede Spelen © ANP
REGIO - Veertien regiogenoten hebben zich geplaatst voor de Olympische Winterspelen in Beijing. Twaalf sporters, waaronder de schaatsende medaillekandidaten Jutta Leerdam, Kjeld Nuis en Patrick Roest, komen uit voor Nederland. De Noordwijkse Jennifer Onasanya gaat de bobsleebaan af namens Oostenrijk en Ted-Jan Bloemen uit Gouda verdedigt in het schaatspak van Canada zijn gouden plak op de 10 kilometer.
Naast Onasanya in de tweemansbob zal ook de Zoetermeerse Karlien Sleper op de snelle slee te zien zijn in de Chinese hoofdstad. Ze doet mee aan een nieuw onderdeel op de Spelen. Ze gaat in de monobob, oftewel alleen, op medaillejacht. Haar plaatsing voor het toernooi is een knappe prestatie. Tot een paar jaar geleden was ze op nationaal niveau nog actief als speerwerpster.
De meeste regionale medaillekansen liggen bij het langebaanschaatsen. Veel ogen zullen gericht zijn op Leerdam. De sprintster uit 's-Gravenzande behoort tot de wereldtop en wil in Beijing op de 500 en 1.000 meter haar eerste medailles pakken. Bij de vrouwen hebben ook Beau Snellink uit Noorden en Melissa Wijfje uit Ter Aar kans om op de schaatsbaan hun rondjes te rijden. Beide vrouwen zijn als reserves meegereisd naar China. Mocht er een Nederlandse schaatsster uitvallen, dan kan een van de twee haar vervangen.

Flinke klap voor Nuis

Bij de mannen gaan Nuis en Roest proberen hun indrukwekkende palmares met olympische medailles uit te breiden. Lekkerkerker Roest won vier jaar geleden zilver op de 1.500 meter en brons op de ploegenachtervolging. Dit jaar komt hij uit op de 5.000 meter, 10.000 meter en wederom de ploegenachtervolging. Op die eerste twee afstanden neemt hij het op tegen de eerder genoemde Bloemen, die in 2014 naar Canada emigreerde.
Kjeld Nuis na zijn overwinning op de 1.500 meter tijdens de EK afstanden
Kjeld Nuis na zijn overwinning op de 1.500 meter tijdens de EK afstanden © Orange Pictures
Nuis kreeg in aanloop naar de Spelen een flinke klap te verwerken. Tijdens het kwalificatietoernooi greep hij mis bij een startbewijs voor de 1.000 meter, De afstand waar hij in Pyeongchang olympisch kampioen werd. In Zuid-Korea stond hij ook op de hoogste trede van het ereschavot bij de 1.500 meter. Op die afstand gaat hij zijn titel wel verdedigen. Daarnaast mag de sportman uit Zoeterwoude-Dorp ook de Nederlandse vlag dragen bij de openingsceremonie. Een uitverkiezing die hij superleuk noemde en waar hij trots op is.

Druk programma Selma Poutsma

Ook Hein Otterspeer uit Gouda en Kai Verbij uit Hoogmade schaatsen in de National Speed Skating Oval, zoals de schaatshal in Beijing heet. Verbij zal beter willen presteren dan vier jaar geleden. Tijdens het olympisch toernooi werd hij toen negende op de 500 meter en zesde op de 1.000 meter. Op beide afstanden is hij komende maand weer te zien. Otterspeer maakt zijn debuut als olympiër. Hij komt net als Verbij uit op de 1.000 meter.
De Haagse Selma Poutsma heeft een druk programma in China. De shorttrackster die tot de mondiale top behoort, komt uit op maar liefst vier disciplines. De 22-jarige zal te zien zijn op de 500 meter, 1.000 meter, aflossing en gemengde aflossing. Tot drie jaar geleden kwam Poutsma net als Onasanya uit voor een ander land. Ze pakte namens Frankrijk op het Europees kampioenschap in 2018 een bronzen plak op de aflossing. Plaatsing voor de Spelen liep ze toen mis. Een jaar later besloot ze voortaan voor haar geboorteland uit te komen.

Dylan Hoogerwerf op het laatste moment toegevoegd

Yara van Kerkhof gaat op haar derde Spelen proberen om haar medaillearsenaal uit te breiden. De Zoetermeerse komt samen met Poutsma uit op de aflossing. Vier jaar geleden haalde Van Kerkhof samen met Lara van Ruijven , Suzanne Schulting en Jorien ter Mors brons op dat onderdeel. Individueel pakte ze zilver op de 500 meter.
Dylan Hoogerwerf heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen
Dylan Hoogerwerf heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen © ANP
De laatste naam die aan de Nederlandse shorttrackdelegatie werd toegevoegd was Dylan Hoogerwerf. De Wateringse schaatser zat in december niet bij de eerste selectie van bondscoach Jeroen Otter en moest zijn vorm dus blijven tonen. Dat deed hij door begin januari Nederlands kampioen shorttrack allround te worden. Op zijn tweede Olympische Spelen mag hij zijn kunsten tonen op de 500 meter en aflossing.

Eerste vrouwelijke skiester sinds 1952

De Nederlandse troef bij het skiën heet Adriana Jelinkova. De alpineskiester uit Oegstgeest is de eerste Nederlandse vrouw, sinds 1952, die op de planken de olympische berg afgaat. De in Tsjechië geboren topsportster kreeg wel een enorme klap te verwerken. Een dag na haar plaatsing voor de reuzenslalom vorig jaar januari, raakte ze zwaar geblesseerd aan haar linkerknie. Een herstel van negen maanden was nodig, maar de olympische droom kan verwezenlijkt worden.
Ten slotte zijn er nog twee regiogenoten actief bij het snowboarden. Michelle Dekker mag voor de derde keer naar het belangrijkste wintersportevenement ter wereld. Haar plaatsing dit jaar was bijzonder. De 25-jarige Zoetermeerse had niet voldaan aan de eisen van NOC*NSF, maar de sportkoepel heeft besloten om haar op basis van 'meerdere bijzondere omstandigheden' toch af te vaardigen en komt daarom uit op de parallelreuzenslalom.

De Blois klaar voor de Spelen

Glenn de Blois uit De Lier lijkt in vorm zo vlak voor zijn olympisch debuut. De snowboarder tekende twee weken geleden voor zijn beste prestaties ooit bij de wereldbekerwedstrijden in Krasnoyarsk. De Westlander veroverde in het Russische wintersportgebied een zesde en vijfde plek en lijkt klaar voor Beijing.
Glenn de Blois (links) tijdens een olympisch testevent in oktober 2021
Glenn de Blois (links) tijdens een olympisch testevent in oktober 2021 © ANP
Bij Omroep West brengen wij het laatste nieuws over onze sporters op de Olympische Spelen. Dit doen we elke werkdag om 13.20 uur op Radio West (89.3fm), online en via onze social media-kanalen.

Overzicht regionale sporters op de Olympische Spelen:

Bobslee

 • Karlien Sleper (Zoetermeer): monobob
 • Jennifer Onasanya (Noordwijk, komt uit voor Oostenrijk): tweemansbob

Langebaanschaatsen

 • Jutta Leerdam ('s-Gravenzande): 500 meter, 1.000 meter
 • Kjeld Nuis (Zoeterwoude-Dorp): 1.500 meter
 • Hein Otterspeer (Gouda): 1.000 meter
 • Patrick Roest (Lekkerkerk): 5.000 meter, 10.000 meter, ploegenachtervolging
 • Kai Verbij (Hoogmade): 500 meter, 1.000 meter
 • Ted-Jan Bloemen (Gouda, komt uit voor Canada): 5.000 meter, 10.000 meter
Beau Snellink (Noorden) en Melissa Wijfje (Ter Aar) zijn reserves bij de schaatsploeg

Shorttrack

 • Yara van Kerkhof (Zoetermeer): aflossing
 • Selma Poutsma (Den Haag): 500 meter, 1.000 meter, aflossing, gemengde aflossing
 • Dylan Hoogerwerf (Wateringen): 500 meter, aflossing

Skiën

 • Adriana Jelinkova (Oegstgeest): reuzenslalom

Snowboard

 • Glenn de Blois (De Lier): cross
 • Michelle Dekker (Zoetermeer): parallelreuzenslalom
Heeft u tips of opmerkingen over de Olympische Spelen? Mail dan naar de sportredactie.