'Underdog' ADO noemt RKC favoriet in bekerontmoeting: 'Daar duwen wij hen graag in'

Daryl Janmaat
Daryl Janmaat © Soccrates Images
DEN HAAG - Als ADO Den Haag dinsdagavond in de achtste finales van het KNVB Bekertoernooi van RKC Waalwijk weet te winnen, dan plaatst het zich voor het eerst in zeventien jaar weer eens voor de kwartfinale. De tweevoudig bekerwinnaar wordt vaak ‘cupfighter’ genoemd, maar dat gaat de laatste jaren niet meer op.
De relatie die de Haagse voetbalclub de laatste jaren met het bekertoernooi heeft is verre van liefdevol te noemen. Drie keer kegelde Feyenoord de residentieclub uit de beker. En in 2015/2016 waren de amateurs van Genemuiden zelfs het eindstation. Geen goede statistieken en dat terwijl de huidige trainer wel een goede relatie met het toernooi heeft. In zijn carrière behaalde hij twee keer de kwartfinale, met Helmond Sport en RKC, en twee keer de halve finale, met NAC en RKC.
‘Wat het geheim is? Het zijn mooie uitdagingen. De laatste keer dat wij een Eredivisieploeg uitschakelde was met NAC. Toen vloog Emmen de beker uit. Je voelt dat zoiets iets losmaakt. Het zat overigens toen ook mee. Maar je wil je meten met hogere clubs, dat merk je ook als amateurs tegen ons spelen’, vertelt Brood.
'Wij zijn op een aantal fronten zeker niet gelijkwaardig. Kijk alleen naar de begroting. Wij zitten op 1.5 miljoen euro voor de spelersbegroting, ik denk dat RKC iets meer heeft. Zijn kunnen gerichte aankopen doen, spelen een niveau hoger en zijn zeer effectief. Wij zijn de 'underdog' in het duel', vervolgt Brood. 'Of dat lekker is? Dat kan heel lekker zijn. Wij duwen RKC zeker in de favorietenrol.'

Mogelijk gevolgen voor de fitheid

De midweekse bekerwedstrijd zit kort voor een lastig competitieduel. Vrijdag reist ADO af naar Kerkrade en treft het nummer zes Roda. Tegen RKC je kruit verschieten kan mogelijk vrijdagavond gevolgen hebben voor de fitheid. Door de overwinning op Oss afgelopen weekend, is het gat naar de tweede plek nog maar twee punten.
'Voor mij is het gelijk. Ik stel de beker niet boven de competitie of andersom. Het zijn twee belangrijke wedstrijden', zegt Daryl Janmaat. 'Als je de kwartfinale kan halen, dan moet je dat zeker niet nalaten. Kijk naar de ploegen die nog in de beker zitten. Met een beetje een gelukkige loting zou je zomaar de halve finale kunnen halen.'
Janmaat, die lang kampte met een knieblessure, speelde tegen Oss zijn derde wedstrijd van het seizoen en voelt zich goed. 'Ik ben klaar voor RKC. Of ik drie wedstrijden in de week zou kunnen spelen? Ik zou het wel willen proberen in ieder geval. We kijken met de fysio’s en de trainer goed wat het beste is om te doen. We bouwen het rustig op en dat werkt goed.'

Kramer doet een dansje

ADO Den Haag treft in Waalwijk een oude bekende. Sinds dit seizoen staat spits Michiel Kramer onder contract bij RKC. Afgelopen weekend viel de lange aanvaller nog op, toen hij na een doelpunt een opmerkelijk dansje deed. 'Ik vond het dansje geweldig, zo ken ik hem weer. Mocht hij scoren dan denk ik dat hij wel weer iets anders verzint. Ik denk alleen niet dat onze keeper zo’n assist gaat geven zoals de keeper van Go Ahead Eagles dat deed', waarmee Brood doelt op de keepersfout van Warner Hahn.