Leiderdorpse Nienke loopt toptijd tijdens marathon in Valencia en krijgt plek in NN Running Team

Nienke Brinkman tijdens een hardloopwedstrijd in Zinal, Zwitserland
Nienke Brinkman tijdens een hardloopwedstrijd in Zinal, Zwitserland © ANP
LEIDERDORP - De carrière van atlete Nienke Brinkman uit Leiderdorp maakt een vlucht. De 28-jarige hardloopster is opgenomen in het sterrenteam van de Nederlandse manager Jos Hermens. Tot vorige maand was ze voor veel mensen nog onbekend. Daar kwam een einde aan toen de atleet een tijd van 2.26.35 uur neerzette tijdens de marathon van Valencia. Dit is de derde snelste tijd ooit die door een Nederlandse vrouw is neergezet.
Brinkman speelt jarenlang hockeyer op hoog niveau. Als ze voor haar studie naar Zwitserland verhuist, moet ze op zoek naar een alternatieve sport. Tegen mediapartner Sleutelstad zegt Brinkman dat hockey op haar niveau niet mogelijk is: 'Veldhockey is niet zo’n bekende sport in Zwitserland'. Die alternatieve sport wordt hardlopen.
In Zwitserland loopt ze tijdens de coronapandemie steeds langere afstanden en wint een trailrun in Zermatt. Tot haar verbazing meldt het NN Running Team zich bij haar. 'Ik was op de hoogte van het bestaan van het team en de prestaties van wereldtoppers als Eliud Kipchoge, Geoffrey Kamworor en Joshua Cheptegei, maar het leek allemaal zo ver buiten bereik', zegt Brinkman. Haar recordtijd zet ze neer bij de marathon in Valencia. Ze loopt een tijd van 2.26.35 uur en voldoet daarmee aan de limieten voor de WK en EK marathon in 2022.

Prestaties bekijken

Brinkman is een van de vier Nederlandse atleten die zijn aangesloten bij de sterrenformatie. Richard Douma is vanaf maandag ook lid van het team. De 28-jarige Zaandammer is Nederlands recordhouder op de 5 kilometer met 13.27.
Via Strava deelt Brinkman haar hardlooptrainingen. Geïnteresseerden kunnen haar routes en prestaties bekijken. Sinds het begin van dit jaar heeft ze in totaal 265,3 kilometer gelopen. Daar gaan ongetwijfeld nog heel wat kilometers bij komen.