ADO Den Haag uitgeschakeld in KNVB Beker na uitputtingsslag tegen RKC

Thomas Verheydt scoorde voor de tiende wedstrijd op rij
Thomas Verheydt scoorde voor de tiende wedstrijd op rij © Soccrates Images
DEN HAAG - Het is ADO Den Haag niet gelukt om zich voor het eerst sinds 2005 te plaatsen voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In 120 minuten voetbal was RKC Waalwijk met 4-2 te sterk.
‘Wij zijn de underdog’, dekte ADO Den Haag-trainer Ruud Brood zich maandagmiddag stellig in. Met RKC als tegenstander, dat acht wissels had doorgevoerd ten opzichte van haar laatste wedstrijd, ging ADO op zoek naar de eerste kwartfinaleplaats in 17 jaar.
ADO Den Haag bereikte de achtste finale van de KNVB Beker door Sparta Nijkerk (0-2) en VV Gemert (4-2) uit te schakelen. RKC Waalwijk versloeg eerder Willem II (3-0) en Harkemase Boys (0-5).
Het duurde niet lang voordat ADO de eerste tegenslag van de tot dan toe matige wedstrijd kreeg te verwerken. Roy Kuijpers rondde een Waalwijkse aanval af en gaf zijn directe tegenstander Hervé Matthys, die op grote afstand stond te dekken, het nakijken.

Keeper RKC helpt een handje

Ondanks dat ook de tweede RKC-goal op naam van een Waalwijker kwam, ging ADO toch met een goed gevoel de rust in. RKC-doelman Issam El Maach werkte de bal in zijn eigen doel, nadat Boy Kemper de bal hard tegen de paal kopte. Thomas Verheydt, die al negen wedstrijden op rij trefzeker was, draaide de wedstrijd in de eerste helft volledig om door een vrije trap van Sem Steijn succesvol te verlengen: 1-2.
Al na 65 minuten was Ruud Brood, die een succesvol RKC-verleden heeft, door al zijn wissels heen. Haagse spelers kregen rust, terwijl bij de Waalwijkers juist de sterkere spelers binnen de lijnen kwamen. Een van die invallers, Jens Odgaard, haalde op slag van het Haags Kwartiertje genadeloos hard uit en bracht zijn ploeg daarmee op gelijke hoogte.

Verlenging

Maakt RKC het binnen de 90 minuten af? Dat was de grote vraag naarmate het eindsignaal naderde. De druk op de Haagse defensie nam met de minuut toe, terwijl ADO weinig anders kon dan tegenhouden. Het bleek voldoende, want met de grootst mogelijke moeite werd de verlenging in Waalwijk uit het vuur gesleept.
Odgaard, die eerder al verantwoordelijk was voor de gelijkmaker, besliste de wedstrijd in Brabants voordeel door in de verlenging de beslissende 3-2 tegen de touwen te schieten. Na een slalom langs een paar Haagse verdedigers schoot hij snoeihard raak. Diezelfde Odgaard maakte vlak voor tijd zijn hattrick compleet met de 4-2. Het bekeravontuur van ADO Den Haag zit erop.

Bomvol programma

Aanstaande vrijdag speelt ADO in de Keuken Kampioen Divisie de lastige uitwedstrijd tegen Roda JC, waarna het op dinsdag 25 januari een inhaalwedstrijd speelt tegen Excelsior Rotterdam. Eerder ging de wedstrijd niet door wegens coronagevallen bij Excelsior.

Scoreverloop RKC Waalwijk - ADO Den Haag: 4-2 (1-2)

• 17. 1-0 Kuijpers
  • 26. 1-1 El Maach (eigen doelpunt)
  • 41. 1-2 Verheydt
  • 75. 2-2 Odgaard
  • 104. 3-2 Odgaard
  • 116. 4-2 Odgaard
Opstelling RKC Waalwijk: El Maach; Gaari, Meulensteen, Adewoye, Lutonda (Azhil); Nieuwpoort, Oukili (Van der Venne), Wouters; Bel Hassani (Stokkers), Kuijpers (Odgaard), Daneels (Kramer)
Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; M. Mulder, Amofa (Rottier), Matthys, Kemper (J. Mulder); Klas, Steijn (Elia), Bourard; Besuijen (Catic), Verheydt (Severina), Kishna (Komljenovic)