ADO-doelman Koopmans overtuigt: 'Als wij alles fit hebben, zijn wij heel sterk'

ADO-keeper Luuk Koopmans keert inzet
ADO-keeper Luuk Koopmans keert inzet © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag is hard op weg om de bovenste twee plaatsen aan te vallen. Die twee plekken geven aan het einde van het seizoen recht op promotie naar de eredivisie. De komende weken zijn in de race om die plaatsen cruciaal. Vrijdagavond wacht de nummer zes Roda JC, gevolgd door de nummer twee Excelsior op dinsdag. De laatste van de maand is de wedstrijd tegen De Graafschap, de nummer zeven uit de competitie. ‘Het is belangrijk deze goed door te komen’, zegt doelman Luuk Koopmans.
De keeper van de Haagse ploeg incasseerde tot dusver 24 doelpunten, over 21 wedstrijden. In totaal hield hij zeven keer de nul (cleansheet red.) Veertien keer werd hij dus wel gepasseerd, terwijl dat in een aantal wedstrijden onnodig was. ‘In het begin hebben wij zeker teveel doelpunten tegen gekregen. De laatste tien wedstrijden gaat dat beter’, erkent Koopmans.
‘Het aantal cleansheets is ook afhankelijk van de speelwijze. Kijk naar NAC Breda, zij hebben best veel cleansheets, maar zij spelen wel veel defensiever. Of ik er veel mee bezig ben? Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij in sommige wedstrijden wel geërgerd hebt. Dan krijgen we in de laatste minuten toch nog een doelpunt tegen. Dat zijn dan klote momenten. Maar aan de andere kant heb ik liever dat we een wedstrijd winnen.’
In de klassering minst gepasseerde ploegen staat ADO Den Haag op de tweede plek, met 24 tegentreffers in 21 wedstrijden. Alleen FC Emmen doet het beter. De mededegradant incasseerde in 21 wedstrijd slechts 15 doelpunten. Op de derde plek staat De Graafschap, met 25 doelpunten.
Koopmans vervolgt: ‘Een cleansheet haal je met het hele elftal, niet alleen met de keeper en de laatste linie. Je ziet vaak dat aanvallers bij een ruime voorsprong denken, ik verdedig even niet mee. Ik kan dat wel begrijpen, maar ik probeer ze dan wel scherp te houden. Hoe langer ik die nul houd, hoe scherper ik word.'
De onnodige tegendoelpunten komen ook voort uit het aanvallende spel van ADO. ‘In de laatste thuiswedstrijd tegen Oss zag je het goed. Wij denken dat we beter zijn dan de tegenstander, gaan vervolgens veel te aanvallend spelen. Je ziet daarna meteen dat we grote kansen weggeven. Uiteindelijk houden we de nul, maar die kansen weggeven is onnodig. Ik denk als wij vanuit de controle gaan spelen, dat we nog steeds aanvallend kunnen zijn en wedstrijden winnen, maar ook meer de nul kunnen houden’, aldus Koopmans.
De meeste gebruikte formatie is in de eerste 21 wedstrijden is: Amofa – Matthys – Kemper, waarbij Klas als valse verdediger soms een linie zakt. Deze formatie kwam zes keer vanaf de start in actie. De langste reeks zonder wissels in de basisopstelling is drie. Twaalf keer startte er een andere laatste linie omwille van tactische keuzes of blessures.
'Ik vind het wel redelijk stabiel', zegt Koopmans over de grote hoeveelheid wisselingen achterin. 'Als je het vergelijkt met de afgelopen twee jaar, dan was het volgens mij nog veel erger. Wij hebben in de eerste seizoenshelft veel blessures gekend, dat verklaart ook het aantal verschillende samenstellingen. Wij hebben iedereen nodig in de tweede seizoenshelft. Alleen zou het fijn zijn als de basis heel en fit blijft. Dan zijn wij heel erg sterk.’

Vermoedelijke opstelling

Of de basis van afgelopen week ook fit is, is nog de vraag. Een dag voor de ontmoeting met Roda JC waren Boy Kemper (blessure), Thomas Verheydt en Ricardo Kishna (beide niet helemaal fit) twijfelgevallen. Of het drietal beschikbaar is zal op de wedstrijddag pas bekend zijn.
Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag | Nabewerking Omroep West
Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag | Nabewerking Omroep West
De wedstrijd tussen Roda JC en ADO Den Haag is vrijdagavond vanaf 20.00 uur live te volgen op 89.3 FM Radio West.