KNVB wil dat amateurs op 5 februari weer gaan voetballen

Quick Boys-spelers vieren feest met de fans na een doelpunt
Quick Boys-spelers vieren feest met de fans na een doelpunt © Orange Pictures
REGIO - Na een extra lange winterstop vanwege de coronamaatregelen, proberen de top-amateurclubs in de tweede en derde divisie zich voor te bereiden op het vervolg van de competitie. Vanuit de voetbalbond KNVB is er nog geen vastomlijnd plan gepresenteerd, maar achter de schermen wordt er samen met de clubs gewerkt aan een herstart van de competitie op 5 februari. Al dan niet met publiek.
De voetbalbond liet vrij snel na de laatste persconferentie van 14 januari weten dat er vanuit Zeist nog even gewacht wordt met een concreet plan voor het verdere verloop van de competitie in de tweede en derde divisie. 'Wij wachten het volgende meetmoment van 25 januari af voordat we met een plan komen. Daarbij gaan we er wel vanuit dat het kabinet met versoepelingen zal komen', zo luidt het officiële statement van de voetbalbond.
Ondertussen heeft de KNVB overleg gehad met de clubs uit de tweede en derde divisie, verenigd in de Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde divisies (CVTD). De uitkomsten van dit overleg worden nu voorgelegd aan de clubs die tot 24 januari de tijd hebben om zich al dan niet achter de plannen te scharen.

Hoofdpunten van het voorstel

De competitie wordt op 5 februari hervat met inhaalwedstrijden. Er komt een dubbel programma met Pasen en Pinksteren en wellicht ook op Hemelvaartsdag. Eventueel afgelaste wedstrijden worden doordeweeks ingehaald. Er komt geen nacompetitie. De onderste twee clubs uit de tweede divisie (geen BVO) degraderen rechtstreeks. Vanuit derde divisie zaterdag en zondag promoveren alleen de kampioenen. Indien nodig wordt er ook zonder publiek gespeeld. Het seizoen duurt tot 18 of 25 juni 2022 (in plaats van 28 mei).

Nacompetitie

Leon Annokkee, voorzitter van FC Lisse, reageert positief op de plannen. 'We willen nu allemaal wel weer eens gaan voetballen en voor het eerst in twee jaar het seizoen afmaken en volgens mij is het ook haalbaar om op 5 februari te beginnen', zegt hij. De enige kanttekening die hij namens FC Lisse maakt, is op het punt van de nacompetitie voor eventuele promotie naar de tweede divisie.
'Wij staan er nu goed voor in de derde divisie, maar als we geen kampioen worden is er geen mogelijkheid om via de nacompetitie te promoveren. Wij willen wat dat betreft de competitie zo volledig mogelijk afmaken en we denken dat een nacompetitie ook nog in het schema zou passen wellicht met een aangepaste opzet.' Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen is ook positief over de plannen. Maar ook hij wil de competitie graag in zijn geheel afmaken, dus inclusief nacompetitie. 'Volgens mij is daar ook nog wel ruimte voor, want we kunnen eventueel ook nog op Koningsdag spelen.'

Desnoods zonder publiek

Waar de topamateurclubs zich eerder nog negatief uitspraken over het spelen zonder publiek, lijken ze daar nu geen probleem van te maken. 'Het is kiezen uit twee kwaden', aldus Lisse-voorzitter Annokkee. 'Maar wij gaan er vanuit – en het verleden heeft dat ook wel een beetje aangetoond – dat alle maatregelen op termijn weer publiek zullen toelaten. Voor ons is het echt belangrijk dat we nu even door de zure appel heen bijten, en dat we in ieder geval het seizoen tot een goed einde kunnen brengen.'
De mening van Annokkee wordt gedeeld door zijn collega Vergouwen. 'Ik was destijds de eerste die destijds riep dat we zonder publiek niet zouden voetballen. Maar de situatie is nu zo, dat ik alles beter vind dan helemaal niet voetballen. Nu weer de competitie stilleggen is voor niemand goed. Desnoods dan maar een paar wedstrijden zonder publiek, want ik ga er ook wel vanuit dat er binnenkort toch weer mensen op de tribunes kunnen zitten.'