Gehavend ADO maakt pas op de plaats na kansloze nederlaag tegen Roda JC

Hervé Matthys droeg de aanvoerdersband bij afwezigheid van Boy Kemper
Hervé Matthys droeg de aanvoerdersband bij afwezigheid van Boy Kemper © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de mogelijkheid om te stijgen naar de tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie laten liggen. In Kerkrade deed de ploeg van Ruud Brood slechte zaken door met grote cijfers te verliezen van concurrent Roda JC. De Limburgers scoorden liefst vijf maal.
Afgelopen dinsdag bracht eredivisionist RKC Waalwijk ADO Den Haag de eerste nederlaag toe sinds 29 oktober 2021. Na 120 slopende minuten voetbal, stapte ADO met lege handen van het veld. In Kerkrade ging ADO, de nummer vijf van de ranglijst, op jacht naar de drie punten om daarmee de plaatsen die recht geven op directe promotie, in het zicht te houden.
Clubtopscorer Thomas Verheydt, verantwoordelijk voor 17 competitiedoelpunten, begon in Limburg op de bank. Evenals sterkhouders Boy Kemper, Daryl Janmaat en Ricardo Kishna (die alle drie niet bij de selectie zaten) zag hij vanaf de bank hoe ADO het lastig had tegen de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie.

Geen mogelijkheden

Al na zes minuten moest Luuk Koopmans de bal uit zijn net plukken. Na een slechte uittrap van de doelman kwam de bal bij Benjamin Bouchouari, die de bal om Koopmans heen krulde. Roda had weinig te duchten van de Haagse formatie, die in de eerste helft geen doelrijpe kansen creëerde. Onder andere Dylan Vente kreeg namens de thuisploeg de kans om de voorsprong nog voor rust te verdubbelen, maar zag zijn inzet richting de Duitse grens vliegen.
ADO begon met invaller Verheydt met een goed en fris gevoel aan de tweede helft. Althans, dat was de bedoeling. Amper een minuut nadat de bal in de tweede helft aan het rollen was gebracht, lag de bal alweer in het Haagse doel. Xian Emmers rondde een snelle Limburgse tegenstoot in alle vrijheid succesvol af.

Koopmans blundert

‘In mijn witte keeperstenue voel ik mij het fijnst’, zei Koopmans deze week. In dat tenue had hij de meeste clean sheets (4). Ondanks dat hij tegen Roda in het hagelwit was gekleed, gooide hij de wedstrijd voor de thuisploeg al na 53 minuten in het slot. Verheydt verspeelde de bal, waarna Patrick Pflücke van grote afstand uithaalde. Vente was er als de kippen bij om de fout van de grabbelende Koopmans af te straffen.
Roda hoefde weinig te doen, aangezien ADO de bal toch wel aanreikte. De in het zwart geklede Hagenaars kwamen domweg te kort. Op de 4-0, die Pflücke na 70 minuten op het scorebord zette, viel dan ook niks af te dingen. Invaller Jamie Yayi Mpie schoot kort voor het laatste fluitsignaal nog de 5-0 raak in een duel waarbij ADO door de ondergrens zakte.

Excelsior op dinsdag

Door deze nederlaag blijft ADO steken op plaats vijf op de ranglijst. Bij een overwinning was ADO gestegen naar de tweede plaats, die recht geeft op directe promotie.
Aanstaande dinsdag wacht de volgende kluif voor de Haagse formatie. In Kralingen speelt ADO Den Haag de inhaalwedstrijd tegen Excelsior Rotterdam, de nummer twee van de ranglijst. Eerder werd de wedstrijd afgelast wegens coronabesmettingen aan Rotterdamse zijde.

Scoreverloop Roda JC - ADO Den Haag: 5-0 (1-0)

  • 6. 1-0 Bouchouari
  • 47. 2-0 Emmers
  • 53. 3-0 Vente
  • 70. 4-0 Pflücke
  • 85. 5-0 Mpie
Opstelling Roda JC: De Boer; Marzo (Muringen), Joppen, Jensen, Absalem; Vossebelt (Klaasen), Bouchouari, Limbombe; Pflücke, Emmers (Altman), Vente (Mpie)
Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Seedorf (Van Mil), Mulder, Amofa, Matthys (Asante); Klas, Steijn, Bourard (Verheydt); Elia (Severina), Besuijen (Komljenovic), Catic
Scheidsrechter: Alex Bos
Gele kaart: Marzo (Roda JC)
Rode kaart: -