Winst op Excelsior noodzakelijk voor ADO om druk op top te houden

Klas in actie tegen Excelsior
Klas in actie tegen Excelsior © SoccratesImages.com
DEN HAAG - De inhaalwedstrijd tegen Excelsior is een belangrijke voor ADO Den Haag. Na de zeperd tegen Roda JC afgelopen vrijdag (5-0) moet er in Rotterdam eigenlijk gewonnen worden om de aansluiting met de bovenste plaatsen te behouden. Een dag voor de wedstrijd zijn die belangen min of meer bijzaak. Basisspeler Vicente Besuijen is het gespreksonderwerp. Hij verkast per direct naar Aberdeen. 'Sportief waren we unaniem, hij moest blijven', zegt Albert van der Dussen, die bij afwezigheid van een technisch manager de honneurs waarneemt.
Hij vervolgt: 'Wij willen de groep intact houden en dus niemand laten gaan. Financieel was het blijkbaar wel interessant. Die onderhandelingen heeft interim-directeur Edwin Reijntjes gedaan.' Hoeveel ADO Den Haag heeft gevangen voor Besuijen is niet duidelijk. Reijntjes was vandaag niet bereikbaar voor commentaar, maar via een woordvoerder laat hij weten: 'Over de hoogte van het bedrag doen wij geen mededeling.' Naar verluidt is het een bedrag rond de 400.000 euro. Reijntjes benadrukt dat dit geld niet gebruikt wordt om proces- of advocaatkosten te betalen. 'Dat gerucht ik wil graag ontkrachten. De realiteit is natuurlijk wel dat we niet ruim bij kas zitten, maar dat is zeker niet de aanleiding geweest voor deze transfer.'
Op de vraag of het geld geherinvesteerd wordt laat de woordvoerder namens Reijntjes weten: 'We gaan nog steeds ons best doen om een promotiewaardig team neer te zetten. Dat betekent niet dat we het geld van Besuijen direct gaan herinvesteren. Maar we kijken wel naar een creatieve oplossing om de ploeg sterker te maken', zo klinkt het. 'Wij wilden Vicente eigenlijk niet laten gaan, maar hij wilde zelf graag en Aberdeen kwam met een mooi bod. Daarnaast denken wij dat ADO het vertrek sportief kan opvangen.'
Albert van der Dussen
Albert van der Dussen © SoccratesImages.com
Daarmee doelt Reijntjes op de andere buitenspelers in de selectie. Dat zijn Eljero Elia, Ricardo Kishna, Amar Catic, Xander Severina en eventueel Samy Bourard. Aan buitenspelers in de selectie van ADO Den Haag geen gebrek, maar tegen Roda JC werd pijnlijk duidelijk dat er geen directe vervanger voor Thomas Verheydt is. 'Daar kijken we wel naar, maar Thomas is onze onbetwiste nummer één. Iemand halen voor de reservebank doe je niet zo snel', zegt Van der Dussen.
Een andere buitenspeler die onlangs zijn onvrede uitte is Amar Catic. 'Die was ongelukkig met de hoeveelheid speelminuten de laatste tijd. Door het vertrek van Besuijen is zijn situatie veranderd. Er ligt geen prioriteit bij het halen van een buitenspeler', aldus Van der Dussen.
Verheydt tegen Roda JC
Verheydt tegen Roda JC © SoccratesImages.com
Even terug naar de functie van Van der Dussen. 'Ik noem het ondersteunend werk op technisch gebied voor de A-selectie en aanspreekpunt voor zaakwaarnemers. Er is mij gevraagd die rol op mij te nemen tot 1 februari. Op dit moment ben ik bezig met een overdracht. Mijn focus gaat nu weer volledig op de werkzaamheden bij de jeugd. De verantwoordelijkheden voor het technisch beleid liggen nu elders.'
Daardoor ligt het technisch beleid vanaf 1 februari volledig op het bordje van interim-directeur Reijntjes. 'Ik heb de afgelopen periode met jongens gesproken die een aflopend contact hebben. Inmiddels hebben Hugo Wentges, Samy Bourard, Sem Steijn, Herve Matthys en Kilian Nikiema een aanbieding op zak.' Of het vijftal ingaat op de aanbieding is nog niet bekend.

Vermoedelijke opstelling

Terug naar het sportieve, want de vraag wie beschikbaar is voor de ontmoeting met Excelsior is te rechtvaardigen. Afgelopen weekend deed ADO Den Haag een flinke jas uit toen bleek dat Ricardo Kishna, Daryl Janmaat, Boy Kemper, Gregor Breinburg en Thomas Verheydt (deels) niet inzetbaar waren. Voor het treffen met Excelsior kan trainer Ruud Brood weer beschikken over Verheydt en Breinburg.
Voorin lijkt Catic de plek van Besuijen over te nemen. Verheydt keert terug in de punt van de aanval. Doordat Breinburg weer inzetbaar is, zal Klas een linie zakken en starten als rechtsback.
Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag | Nabewerking Omroep West
Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag | Nabewerking Omroep West
De inhaalwedstrijd tussen Excelsior en ADO Den Haag is dinsdagavond live te volgen op 89.3 FM Radio West. Eerder ging het duel niet door wegens een grote hoeveelheid coronabesmettingen bij Excelsior.