Punten en publiek bij ZZ Leiden: 'Je voelt de energie van fans door de hal gaan'

Het ZZ Leiden-publiek ziet hoe Maarten Bouwknecht de bal in het netje gooit
Het ZZ Leiden-publiek ziet hoe Maarten Bouwknecht de bal in het netje gooit © Orange Pictures (archieffoto
LEIDEN - Met 98-93 een Europese wedstrijd winnen en dat ook nog kunnen vieren met publiek. Na maanden mochten de fans van ZZ Leiden weer eens kijken naar hun basketballende idolen. 'Je voelt de energie door de hal gaan als het publiek achter de ploeg gaat staan', zegt voorzitter Marcel Verburg na de wedstrijd van zijn club tegen het Duitse Medi Bayreuth.
'Het Leidse publiek staat natuurlijk bekend om het fanatisme', vervolgt Verburg verheugd in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Ondanks het geringe aantal fans waren ze een steun voor het team.' Want hoewel er weer toeschouwers zijn toegestaan, mag vanwege restricties maar een derde van de Vijf Meihal gevuld worden. Voor ZZ Leiden betekent dat er maximaal 700 mensen naar de kunsten van de basketballers mogen kijken. Normaal gesproken zitten er bij een doordeweekse wedstrijd twee keer zoveel mensen op de tribunes.
Het toegestroomde publiek zag hoe Leiden alweer de derde overwinning in vier Europese groepswedstrijden boekte. Leiden begon furieus aan het duel met de Zuid-Duitsers. Bij rust stond het 49-41 en bij het ingaan van het vierde kwart was er zelfs een voorsprong van 21 punten in Leids voordeel: 80-59.

Publiek geeft net dat beetje extra

Het publiek had wat meer moeite met warm worden, erkent Verburg. 'Toen de mensen binnen waren en de mondkapjes af mochten, waren ze nog vrij rustig. Langzaam maar zeker groeide het publiek in de wedstrijd. Uiteindelijk gingen ze achter het team staan en ontstond er nog een echte thriller op het einde.'
Daarmee doelt de voorzitter op de grote voorsprong, die naarmate het vierde kwart vorderde, steeds kleiner werd. 'Dat gaf wel een enorme sfeer in de hal. Je voelt dan de energie als het publiek erachter gaat staan. Voor een speler helpt dat. Het geeft net dat beetje extra om over een dood punt heen te gaan.' Het publiek ging dan ook los toen bij een 95-91 stand Maarten Bouwknecht de voorsprong met drie punten vergrote. Daardoor konden de Duitsers niet meer langszij komen.'

ZZ Leiden aan kop

ZZ Leiden heeft door de overwinning een plek in de kwartfinale in eigen hand. Volgende week gaat de ploeg naar Polen, waar er gespeeld wordt tegen Legia Warschau. Een week later is het Russische Parma Perm in de Vijf Meihal te gast.
Leiden gaat aan kop in de poule met zeven punten en heeft twee punten meer dan zowel Legia als Parma. Beide clubs zouden ook woensdag in actie komen, maar vanwege corona moet die wedstrijd op een ander moment worden ingehaald.
In de Europa League krijg je een punt voor elke wedstrijd die je speelt en een punt per overwinning. ZZ Leiden heeft vier wedstrijden gespeeld en er daarvan drie gewonnen. De ploeg staat daarom op zeven punten.